Supermarkten nemen steeds meer maatregelen om mensen uit elkaar te houden. (Fotograaf: Chris de Waard).

Zaterdagmarkt in Leiden voorlopig afgelast: kooplui woedend

De komende weken is er in het centrum van Leiden geen zaterdagmarkt. De fysieke ruimte tussen de marktkramen langs het water en de bebouwing is vrij krap, waardoor mensen niet goed voldoende afstand (minimaal anderhalve meter) kunnen houden. Ook niet als ze dat willen.

Gerry van Bakel sprak in de extra Nieuws071-uitzending die Sleutelstad op werkdagen tussen 13.00 en 14.00 uur uitzendt met Ron Vergunst van de pr-commissie van de Leidse marken over het niet doorgaan van de zaterdagmarkt.

Volgens stroopwafelverkoper Ron Vergunst van de pr-commissie van de Leidse markt is het ook in het centrum van Leiden wel degelijk mogelijk om op een veilige manier een zaterdagmarkt te houden. Hij wil dan ook graag een gesprek met de burgemeester om aan te tonen dat het wel kan. Het lijkt er echter niet op dat de marktkooplui daarin tegemoet worden gekomen. Het bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden waarvan de Leidse burgemeester Henri Lenferink de voorzitter is, vindt het té riskant. “Onbegrijpelijk”, vindt Vergunst dat. “Met alleen food-kramen op de markt ontstaat er 336 meter ruimte tussen de kramen. Meer dan genoeg om mensen afstand van elkaar te laten houden en natuurlijk gaan we daar zelf ook heel strikt op toezien.”

Chris de Waard sprak vanmorgen met burgemeester Lenferink over de strengere maatregelen die het kabinet gisteren aankondigde.

Bij andere markten die op pleinen staan, is het makkelijker om de kramen voldoende uit elkaar te zetten en bezoekers voldoende afstand te laten houden. Zeker als ook de marktkooplieden er op letten. “Dan kan er veel”, zegt Lenferink die hoopt dat ook in Leiden de markt op zaterdag over een aantal weken wel weer doorgang kan vinden. “Als mensen niet meer zo in hun systeem hebben om op zaterdag allemaal naar de markt te gaan, dan zou het misschien weer kunnen”, denkt Lenferink.

Afgelopen zaterdag zijn markten in de hele Veiligheidsregio Hollands Midden gecontroleerd. Dat gebied loopt van Lisse tot de Krimpenerwaard. “Overal heeft men zich goed aan de regels gehouden, daar ben ik wel heel positief over”, zegt Lenferink.

Naast de markten zijn ook grote supermarkten plekken waar nog veel mensen samenkomen. Die moeten daarom een deurbeleid gaan hanteren en er zelf voor zorgen dat ze niet teveel mensen binnenlaten. Doen ze dat wel dan kunnen er fikse boetes tot vierduizend euro worden opgelegd. In de winkels zelf controleren en handhaven kan ook. “Dat is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling. Maar het kán wel”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden. “Handhavers kunnen dat binnen doen. Bestuurlijk vragen om regels op te stellen kan ook, maar het is de bedoeling dat het zichzelf reguleert.”

Economie Leiden Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×