Voorzitter Arjan Bakx van de Zoeterwoudse vertrouwenscommissie overhandigde begin maart de profielschets aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: Robbert Beurse).

Coronamaatregelen kan burgemeestersbenoeming belemmeren

Commissaris van de Koning Jaap Smit houdt rekening met vertraging in de burgemeestersbenoemingen in de provincie. Momenteel lopen er procedures voor nieuwe burgemeesters in Zoeterwoude, Zoetermeer en Den Haag. De wet vereist fysiek overleg bij de selectie van de kandidaten.  “Enerzijds om een volledig beeld van kandidaten te krijgen, anderzijds omdat de vertrouwelijkheid van die gesprekken zich niet lenen voor een digitale opzet”, aldus Smit.

Vertrouwenscommissies
De gesprekken tussen de commissaris en de kandidaat-burgemeesters kunnen gewoon plaatsvinden met inachtneming van de richtlijnen van het kabinet om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar als de vertrouwenscommissies in de verschillende gemeenten ook zulke gesprekken gaan voeren, kunnen wel belemmeringen ontstaan. De commissaris maakt per gemeente een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie. Deze commissies bestaat uit raadsleden van de betreffende gemeente. “Ook voor de gesprekken tussen kandidaten en de vertrouwenscommissie geldt dat fysiek overleg nodig is”, zegt Smit die daarom in overleg gaat met de vertrouwenscommissies van Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. “We gaan in overleg kijken hoe dit kan worden vormgegeven en hoe we de planning en procedure kunnen inrichten. Dat vereist maatwerk, zorgvuldigheid en overleg.”

Deadlines
Volgens planning moet de nieuwe burgemeester van Den Haag op 1 juli beginnen, in Zoetermeer op 1 oktober en in Zoeterwoude op 7 oktober. Smit wil nog niet speculeren over de eventuele gevolgen voor Den Haag waar de datum van 1 juli snel dichterbij komt. “Eerst met de vertrouwenscommissie in overleg en bepalen wat wijsheid is. Vanuit het gezamenlijke belang dat sterk openbaar bestuur, zeker in deze tijden, voorop staat.”

Politiek Zoeterwoude Bloemen met pensioen Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×