(Foto: Walter Schrader).

Virusbestrijding: zelfgemaakte mondkapjes en gratis virus-desinfectiemiddel

De Leidse huisarts Walter Schrader roept alle Leidenaren op om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan door een aantal simpele maatregelen te nemen. Naast het houden van voldoende afstand, ziet hij het liefst dat iedereen zelfgemaakte mondkapjes gaat dragen om anderen niet te besmetten. Ook heeft hij 80.000 liter aan virus-desinfectiemiddel gemaakt waarmee mensen hun eigen omgeving en die van anderen schoon kunnen maken. Het middel kan bij Schrader worden opgevraagd om verder te verspreiden onder buurtgenoten.


Reanne van Kleef in gesprek met huisarts Walter Schrader over maatregelen die mensen zelf kunnen nemen tegen het coronavirus.

Schrader volgde de ontwikkelingen van het virus al langere tijd op de voet en zag aankomen dat het ook in Nederland een groot probleem ging worden. Met eerdere acties verzorgde hij al veel beschermingsmaterialen zoals brillen en schorten voor de zorg.

Nu richt hij zich op Leidenaren zelf om de verspreiding van het virus te vertragen zodat het zorgsysteem niet overbelast raakt. “Mensen blijven maar contact met elkaar zoeken”, vertelt Schrader. “Maar we móeten de kwetsbare mensen om ons heen beschermen. Dat doen we met een beschermende schil.”

80.000 liter virus-desinfectiemiddel
Om de omgeving vrij te maken van virusresten zijn speciale middelen nodig. Een zogenaamde virus-desinfectant waarmee ook ziekenhuizen en dokterspraktijken worden schoongemaakt. Schrader heeft afgelopen weekend een actie op touw gezet waarbij maar liefst 80.000 liter van het goedje is geproduceerd. “Genoeg om heel Leiden van onder tot boven schoon te maken.” Een groot deel daarvan is verspreid onder grote thuiszorgorganisaties, zodat de mensen die daar in de zorg werken niet besmet raken en het virus zelf overdragen.”

Desinfectant gratis opvragen
Schrader wil de desinfectant ook zoveel mogelijk onder de Leidse bevolking verspreiden. Daarmee kunnen Leidenaren liften, leuningen en deurklinken in de omgeving van kwetsbare mensen maar ook in hun eigen omgeving schoonmaken. De desinfectant is gratis op te vragen via walterschrader1@gmail.com. Het wordt dan per vrijwillige koerier afgeleverd. “Ik hoop dat mensen het niet alleen voor zichzelf bestellen, maar als een soort distributiepunt willen fungeren voor de hele buurt. Dus laat mij weten hoeveel je nodig hebt en ik zorg ervoor dat het wordt afgeleverd.”

Mondmaskers
Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het gaat daarbij om speciale FFP2 en FFP3 maskers die voor professioneel gebruik zijn bedoeld. Deze mondmaskers bieden bescherming tegen het virus en moeten op een speciale manier worden aangebracht en heel regelmatig worden verwisseld. Aan deze maskers is een groot tekort en mensen die ze thuis hebben, worden opgeroepen ze in te leveren bij speciale inleverpunten.

Zelf gemaakte mondkapjes wel nuttig
Toch is er een ander soort mondkapje dat zelf te maken is en simpel is in gebruik. Het RIVM adviseert deze mondkapjes niet, omdat ze maar weinig bescherming aan de drager bieden en daardoor voor schijnveiligheid kunnen zorgen. Volgens Schrader zijn deze mondkapjes echter wel heel nuttig om ervoor te zorgen dat de drager geen andere mensen besmet.

“Als je hoest of niest , dan verspreid je iets en dat wil je voorkomen. Deze mondmaskers zijn bedoeld om je eigen nies- en hoestgedrag in goede banen te leiden. Je kunt ze de hele dag gebruiken en als ze van katoen zijn, kun je ze gewoon wassen. Op YouTube zijn hele goede voorbeelden te vinden hoe je zelf zo’n mondkapje maakt. Ik zou het fantastisch vinden als wij in Leiden het goede voorbeeld kunnen geven voor heel Nederland en er geen mens meer over straat loopt zonder zo’n mondmaskertje.”

Leiden voorop in de strijd
Schrader is inmiddels bezig het concept om de hele bevolking gebruik te laten maken van virus-desinfectant en zelf gemaakte mondkapjes, te verspreiden naar andere steden. Ondertussen verwacht hij dat de inwoners van Leiden in de strijd tegen het virus voorop gaan lopen. “Leiden is een universiteitsstad en ik verwacht van de Leidenaren dat ze slim genoeg zijn om die twee meter in acht te houden. Dat mensen kapjes gaan dragen als ze naar buiten gaan en mensen die hoesten en niezen níet naar buiten gaan.”

Een voorbeeld van een zelfgemaakt mondkapje. Op YouTube zijn ze in verschillende uitvoeringen te vinden.

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×