De festiviteiten rond Koningsdag zijn dit jaar afgelast. (Archieffoto: Sleutelstad).

Burgemeester Lenferink: "Weinig ruimte voor inhalen evenementen"

Er is maar weinig ruimte om evenementen die nu worden afgelast later dit jaar in te halen. Dat zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink in een vragenuur op Sleutelstad. Het aantal evenementen in de Leidse regio is namelijk al erg hoog waardoor het inhalen van evenementen teveel druk zou leggen op de inzet van politie en de leefbaarheid in de stad. Samen met de regio wordt gekeken voor welke evenementen eventueel nog wel wat ruimte is.

Door de coronacrisis zijn alle evenementen dit jaar tot in ieder geval 1 juni afgelast. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle festiviteiten op Koningsdag en Bevrijdingsdag, maar ook voor onder meer de Singelloop en de Leiden Marathon. Voor die twee sportevenementen wordt inmiddels al wel een alternatieve datum genoemd: 18 september (Singelloop) en 21-22 november (Leiden Marathon). Beide organisaties hebben daarover echter nog geen overeenstemming met de gemeente. “We zijn nog in onderhandeling”, zegt Gertjan van Geen van de Singelloop. Ook Tjeerd Scheffer van de Leiden Marathon overlegt nog met de gemeente, onder meer nog over de inzet van politie bij het evenement.

Capaciteit politie
En juist die inzet van politie wordt door Lenferink als één van de knelpunten genoemd. “We hebben voor de uitbraak van corona al met elkaar om tafel gezeten en geconstateerd dat het aantal evenementen geleidelijk toeneemt. Dat legt druk op de capaciteit van de politie en handhaving. Daarom hebben we gezegd: dat moet niet gekker worden.” Het inhalen van afgelaste evenementen gaat daarom ‘niet zonder meer gebeuren’. Zeker niet in het toch al volgeplande najaar, met onder meer de viering van 3 oktober. “Maar er zijn nog veel meer activiteiten in de regio die dan veel inzet vragen. Daar moet je eigenlijk niks meer bij doen.”

Regionaal overleg
De Leidse burgemeester wil nu in regionaal verband gaan overleggen over de suggesties die binnenkomen voor alternatieve data later dit jaar. “Als er dan nog ergens ruimte is, dan kunnen we dat eerlijk verdelen”, zegt hij over de samenwerking tussen gemeenten. Maar als er veel inzet van de overheid of hulpdiensten nodig is, dan is de kans daarop wel erg klein, waarschuwt hij. Leiden Culinair heeft inmiddels al laten weten haar laatste editie met een jaar uit te stellen en ook andere evenementen zullen hun blik noodgedwongen alvast op 2021 moeten richten.

Cultuur Economie Leiden Regio Sport Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×