(Foto: Alrijne Ziekenhuis).

Alrijne Leiderdorp in twee weken compleet verbouwd voor opvang coronapatiënten

Het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp heeft in twee weken tijd een complete verbouwing ondergaan. Het aantal intensive care plekken is verdubbeld en het ziekenhuis is volledig aangepast voor de opvang van coronapatiënten. “We hebben nog nooit iets van deze omvang meegemaakt”, zegt Peter Jue, lid van de Raad van Bestuur van Alrijne Zorggroep.

Dankzij de verbouwing komen coronapatiënten en reguliere patiënten niet meer met elkaar in contact.”Belangrijkste is dat we de zorg voor coronapatiënten helemaal gescheiden willen houden van onze reguliere zorg. Het moet veilig zijn voor de andere patiënten maar ook veilig voor onze medewerkers. Daar hebben we twee aparte straten voor moeten inrichten, zodat al het verkeer helemaal gescheiden is.” Het gaat om bijvoorbeeld een aparte post voor de huisartsen, maar ook om een aparte kliniek waar mensen compleet veilig en geïsoleerd kunnen worden opgenomen, legt Jue uit.

Nieuws 071- presentator Gerry van Bakel in gesprek met Peter Jue, lid van de Raad van Bestuur van de Alrijne Zorggroep. 

De grootste verbouwing vond plaats in het operatiecomplex. “Hier hebben we een tweede intensive care afdeling voor coronapatiënten gemaakt. Een ingrijpende operatie. Hiermee hebben we ruim een verdubbeling van onze intensive care capaciteit kunnen realiseren.”

Twee druksystemen
De verbouwing die ook ’s nachts doorging, had wel wat voeten in de aarde. Jue:”Operaties vinden plaats onder overdruk. Dat betekent dat er altijd lucht naar buiten blaast. Patiënten met corona moeten juist behandeld worden met onderdruk. Dus je krijgt ineens twee druksystemen op een complex. Dat is buitengewoon ingewikkeld, maar onze technische mensen hebben het voor elkaar gekregen.”

Alrijne heeft veel geleerd van wat er in Brabant is gebeurd. Voor de verbouwing is er goed naar de ziekenhuizen in deze provincie gekeken. “Zij lopen twee weken op ons voor in de crisis. We leren van de dingen die zij hebben meegemaakt, die zij hebben aangepast. Eigenlijk alles wat daar geleerd is hebben wij ook toegepast in ons ziekenhuis.”

Na de crisis
Als de coronacrisis voorbij is zal het ziekenhuis weer worden verbouwd om weer alle operaties te kunnen uitvoeren, vertelt de bestuurder. “Onze eerste zorg gaat dan weer uit naar patiënten en bewoners in de omgeving. Tegelijkertijd is het zaak om goed voor onze medewerkers te zorgen. Zij worden op dit moment erg zwaar belast. We moeten hen na de crisis de tijd geven om goed uit te rusten”, aldus Jue.

Leiderdorp Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×