(Foto: De Groot Rouwvervoer Leiden)

Condoleren met de hand op het hart en een buiging

De coronacrisis betekent ook voor uitvaartondernemers dat zij extra voorzorgsmaatregelen moeten treffen. Hoewel er volgens uitvaartondernemer Michel de Groot nog geen sprake is van een toename van het aantal uitvaarten in de Leidse regio, is het nemen van maatregelen al geruime tijd onvermijdelijk.

De extra voorzorgsmaatregelen beginnen al bij de verzorging van de overledene. “Het is voor ons belangrijk om te weten of de persoon besmet is of besmet kan zijn met het coronavirus”, vertelt De Groot. “Tot vierentwintig uur na het overlijden bestaat de kans op besmetting.”


Gerry van Bakel in gesprek met Michel de Groot van Uitvaartzorg Leiden

Ook bij de uitvaart zelf en het condoleren worden extra maatregelen toegepast. De ruimte moet voldoende groot zijn om de afstandsmarge in acht te nemen. Uitvaartondernemingen hanteren daarbij een maximum van dertig aanwezigen, maar zo benadrukt De Groot: “De grootte van de uitvaartlocatie is bepalend.”

Bloemen van mensen langs de kant
De kist met de overledene wordt niet meer gedragen, maar rijdend een aula binnen gebracht. Het is de keuze van de nabestaanden of de kist wordt begeleid door familie of door medewerkers van de uitvaartondernemer. Tijdens het condoleren is het schudden van de hand of een omhelzing vervangen door een nieuwe manier: een gebaar van een hand op het hart en een buiging. De manier van afscheid wordt door de nabestaanden begripvol aanvaard omdat er ondanks de maatregelen toch voldoende ruimte is voor een persoonlijk en waardig afscheid.

De Groot ziet nieuwe rituelen ontstaan tijdens de uitgeleide. Mensen die langs de kant van straat staan en bloemen leggen op de rouwauto. Omdat er een nu nog maar vier in plaats van zeven personen in een volgauto mogen plaatsnemen, ziet de De Groot ook een toename in de omvang van de rouwstoet.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×