Mantelzorgers kunnen bij Eva terecht voor ondersteuning en een luisterend oor. (Beeld: Gerry van Bakel).

Mantelzorgers in de knel? Bel met Eva

Mantelzorgen is onder goede omstandigheden al een zware taak, maar in deze tijd van afstand houden, geen bezoek en afgelaste activiteiten komt daar nog een extra schepje bovenop. Sandra Cuvelier van mantelzorgadviesorganisatie Eva heeft er de hele dag mee te maken. Aan de telefoon, want ook zij die de mantelzorgers ondersteunen werken vanuit huis en zijn meer dan ooit vergroeid met hun telefoon. Maar er kan wat Cuvelier betreft altijd wel een extra telefoontje bij. “Mantelzorgers kunnen met al hun vragen en zorgen bij ons terecht. Bel ons, we zijn er voor jullie.”

Eva is er voor mantelzorgers, zorgvrijwilligers en mensen die zelf hulp nodig hebben in Leiden, Zoeterwoude en Oegstgeest. “We ondersteunen in de breedste zin van het woord. Elke vraag kan een mantelzorger bij ons neerleggen en daar gaan wij mee aan de slag. We kunnen een vrijwilliger inzetten om de mantelzorger te ontlasten, we kijken waar we kunnen helpen met wat regeltaken of we kunnen iemand doorverwijzen naar bijvoorbeeld het sociaal wijkteam”, aldus Cuvelier. “Het draait altijd om wat de mantelzorger nodig heeft.”


Nieuws071-presentator Reanne van Kleef in gesprek met Sandra Cuvelier van mantelzorgadviesorganisatie Eva.

De grootste verandering die het werk van Cuvelier en haar collega’s heeft ondergaan door de anti-coronamaatregelen is dat alles per telefoon of via beeldbellen gaat. “We gaan niet meer op huisbezoek, we werken vanuit huis. Maar we onderhouden wel contact met alle mantelzorgers die bij ons bekend zijn. En we kijken nog steeds of we ook praktische hulp kunnen bieden via onze vrijwilligers zoals hulp bij boodschappen doen, de hond uitlaten. En gelukkig zijn er ook een heleboel andere organisaties en buurtinitiatieven die we daarvoor kunnen inzetten.”

Maatje voor mantelzorgers
Mantelzorgers die meer ondersteuning nodig hebben kunnen een mantelzorgmaatje krijgen. Iemand die er voor hen is. Een luisterend oor is vaak al het halve werk. “Je hart luchten kan soms al voldoende zijn. Of helpen bij het vinden van een moment van ontspanning. Dit virus heeft grote impact, vooral op mantelzorgers die al in een complexe situatie zitten. Omdat iemand voor wie ze zorgen niet meer naar de dagbesteding kan.”

Als iemand echt niet meer thuis kan blijven omdat de mantelzorger zelf ziek wordt of te overbelast raakt, kan het gebeuren dat hij of zij naar bijvoorbeeld een verpleeghuis moet. “Dat is een lastige keuze, want dat betekent nu dat de mantelzorger niet op bezoek mag komen bij degene voor wie hij of zij zorgt. Je hoort soms wel van schrijnende gevallen.”

Cuvelier krijgt nog geen signalen dat de thuiszorg tekort schiet in het werkgebied van Eva. “We horen wel dat er gesprekken worden gevoerd of iemand bijvoorbeeld – mocht het nodig zijn – met minder zorgmomenten toe kan. Maar er lijkt nog geen gebrek aan menskracht te zijn. Misschien in tegendeel omdat niemand nu vakantie opneemt.”

Tot slot doet Cuvelier een oproep niet te schromen hulp in te roepen bij Eva. “Je hoort wel dat mensen nu soms de dokter niet durven bellen omdat mensen denken dat de dokter druk is met andere zaken. Maar wij zijn er voor mantelzorgers. Bel ons.”

Meer informatie en contactgegevens van Eva zijn te vinden op hun website.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×