(Foto: PR).

Grootste thuiszorgverlener begrijpt angst voor besmetting door personeel

Leidse ouderen die thuiszorg krijgen, zijn soms bang dat hun zorgverleners het coronavirus op hen kunnen overdragen. De verzorgenden van ActiVite, de grootste thuiszorgverlener van de regio, dragen alleen beschermende kleding en een mondkapje wanneer zij een cliënt verzorgen die al verkoudheidssymptomen heeft. “We begrijpen die angst.”

Volgens Daniëlle Niessink, bestuurssecretaris bij ActiVite, is er simpelweg te weinig aanbod in persoonlijke beschermingsmiddelen om alle verzorgers er bij elk bezoek van te voorzien. “We hebben grofweg 26.000 zorgmomenten per week, dat zijn er teveel om onze werknemers telkens preventief beschermingsmiddelen te geven.”


Verslaggever Rolf Eijgenraam in gesprek met bestuurssecretaris Daniëlle Niessink en controller zorgbeleid Fanny Kerstens

“We snappen goed dat onze cliënten angst hebben”, aldus Niessink. Medewerkers van ActiVite proberen de bezorgde ouderen zoveel mogelijk gerust te stellen door het gesprek met hen aan te gaan. “Wij proberen hen goed uit te leggen hoe wij binnen onze organisatie met de coronacrisis omgaan en welke maatregelen wij nemen. Wij hebben ze hier vorige week een brief over gestuurd en zijn ook telefonisch met hen in contact.”

Hoesten, niezen of neusverkoudheid; op het moment dat zorgmedewerkers één of meerdere van deze klachten hebben, moeten zij zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Dat wil zeggen een mondkapje en handschoenen. Dezelfde maatregelen gelden wanneer een cliënt deze symptomen vertoont. Pas wanneer er ‘een verdenking op besmetting met het coronavirus’ is, moeten zorgverleners met volledige bescherming hun werk uitoefenen, wat inhoudt dat zij een spatbril, mond- neusmasker, schort en handschoenen moeten dragen.

Vertrouwen
De adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn leidend voor ActiVite en andere zorgverleners. “Als het RIVM zegt dat onze medewerkers en onze cliënten op deze manier voldoende beschermd zijn, dan is dat ook waar wij allemaal vertrouwen in moeten hebben”, aldus Niessink. Het bestuurslid ziet wel in dat dit niet meteen de angst bij cliënten wegneemt. “De angst en zorgen om corona zijn groot bij onze cliëntgroep, maar dat los je niet op door iedereen persoonlijke beschermingsmiddelen aan te trekken.”

Fanny Kerstens, controller zorgbeleid bij ActiVite, benadrukt dat haar medewerkers meer werkdruk ervaren als gevolg van de coronacrisis. “Onze zorgverleners staan er tóch maar weer in deze hele hectische situatie. Wij hebben er heel veel bewondering voor dat zij hun werk doen in deze omstandigheden.”

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×