Leidenvoor14 met stoepkrijgt op het Bevrijdingsplein. (Foto: PR).

Stoepkrijten voor hoger loon en waardering supermarktpersoneel

Actiegroep Leidenvoor14 hield woensdag een actie voor supermarktpersoneel bij de Albert Heijn op het Bevrijdingsplein in Leiden. Met stoepkrijt werd groot de tekst “Vakkenvullers we kunnen niet zonder jullie” op de grond geschreven. “In deze crisis zien we ineens hoe belangrijk winkelpersoneel is”, aldus actievoerder Ruben Bres. De actie was niet alleen om de vakkenvullers en caissières in het zonnetje te zetten, maar ook om te pleiten voor een hoger minimumloon. “Het minimumloon is nu € 9,54 bruto per uur. Wij willen dat dat omhooggaat naar veertien euro.”


Gerry van Bakel in gesprek met Ruben Bres van Leidenvoor14

De Albert Heijn liet medewerkers naar buiten gaan voor een foto met de stoepkrijttekst. Bres legt uit hoe belangrijk die waardering is: “Klanten worden boos als ze verplicht een mandje of karretje moeten pakken. Medewerkers krijgen zoveel ellende over zich heen. Klanten hebben naast corona vrijwel alle andere ziektes naar hun hoofd geslingerd gekregen. Daarom vond het personeel het zo tof dat wij daar stonden om ze positieve aandacht te geven.”

Volgens Bres is het niet meer dan redelijk dat het minimumloon omhooggaat: “Bij de Albert Heijn verdienen werknemers wel iets meer dan het minimumloon, maar nog geen veertien euro. Bovendien werken er veel jongeren voor het nog lagere minimumjeugdloon. Terwijl alles in de samenleving duurder wordt, blijft het minimumloon schromelijk achter. In deze crisis zien we hoe hard de medewerkers nodig zijn en dat ze dus best wat meer mogen verdienen.”

‘Onhandige actie’
Opvallend genoeg plaatste de Albert Heijn in eerste instantie een foto op Facebook waarbij de tekst “minimumloon 14 euro” was weg-gefotoshopt. Dat bericht is inmiddels verwijderd. Een woordvoerder van Albert Heijn noemt het bewerken van de foto een ‘onhandige maar begrijpelijke actie’. “De winkel is blij met de vele steunbetuigingen aan de collega’s en wilde dat laten weten aan de klanten.”

Bres is van plan wekelijks bij een Leidse supermarkt te gaan stoepkrijten. “En iedereen kan natuurlijk meedoen, bij supermarkten, horeca, ziekenhuizen, schoonmaakbedrijven, enzovoort. Maak een mooie tekening op de stoep om te laten zien dat we ze waarderen en steunen in deze tijd.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×