(Foto: KZ Danaïden).

G-sporters door corona niet langs deuren met collectebus

De jaarlijkse landelijke collecte voor het Fonds Gehandicaptensport kan deze week wegens de coronacrisis niet doorgaan. Voor Leidse sportvereningen met een tak voor leden met een verstandelijke of lichamelijke beperking betekent het een activiteit minder en een gemis aan inkomsten.

Om verenigingen toch een kans te bieden geld in te zamelen voor het goede doel, heeft het fonds de online actie ‘Tik ’n euro!’ – gepromoot door bekende shorttrackers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt. Sportclubs en hun leden kunnen met een online collectebus geld ophalen voor het Fonds Gehandicaptensport en de eigen vereniging.


Nieuws071 presentator Maarten Mulder in gesprek met Jan Folkers, g-jeugd trainer bij KZ Danaïden. 

“Ik kan mij voorstellen dat dit een flinke klap is voor het fonds”, vertelt Jan Folkers trainer en coördinator van de g-jeugd van korfbalvereniging KZ Danaïden. De Leidse g-korfballers gaan gewoonlijk al vijf jaar met de collectebus langs de deuren, maar doen dit keer mee aan de online collecte. “Wij hebben besloten om de giften die binnenkomen via de online collecte, volledig ten goede te laten komen aan het Fonds Gehandicaptensport.” De verening laat de 50 procent die zij van het bedrag kan innen ook aan het fonds over.

Folkers merkt dat de g-korfballers moeite hebben met het gebrek aan structuur dat door de maatregelen tegen verspreiding van het het coronavirus ontstaan is. Met sommige ouders heeft hij contact. “Een jongen met downsyndroom die bij ons korfbalt is erg onrustig omdat hij niet meer wekelijks naar de training kan. Het is erg sneu voor deze kinderen, zij hebben echt geen idee wat hen overkomt.”


Nieuws071 presentator in gesprek met Nelly van der Does, coördinator aangepast wielrennen LRTV Swift.

“Wij besteden het geld dat wij ophalen gewoonlijk aan aangepast materiaal voor onze wielrenners”, zegt Nelly van der Does, coördinator aangepast wielrennen LRTV Swift. Ook zij helpen een handje mee met een online collecte.

Special Olympics
“Dit jaar zouden een aantal van hen voor het eerst meedoen met de Special Olympics, een landelijk sportevenement voor verstandelijk beperkten in Den Haag. Daar hadden wij dit jaar de opbrengst van de collecte aan willen besteden. Maar dat evenement gaat helaas ook niet door, vanwege de coronacrisis.” Er is wel een lichtpuntje: de wielrenners kunnen volgend jaar wél meedoen.

De rolstoel rugby’ers QR DIOK Dragons zouden dit jaar voor het eerst meedoen met de collecte. “We waren van plan om met rolstoelen bij een winkelcentrum te collecteren, maar dat zit er dus niet in”, zegt Clannad Moerings van de Leidse rugby vereniging DIOK, dat eergisteren de eerste verjaardag vierde van haar rolstoel rugby team. “Op die manier hadden wij ook het rolstoel rugby willen promoten. Het is jammer dat we die kans nu niet krijgen.”

Een woordvoerder van het Fonds Gehandicaptensport laat weten dat zij nog geen uitspraken kan doen over de opbrengst van de alternatieve online collecte. Wel laat zij weten dat de opbrengst vermoedelijk lager uitvalt dan andere jaren.

Leiden Sport Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×