Een digitale borrel bij de Leidse Biologen Club. (Foto: Leidse Biologen Club).

Studievereniging Leidse Biologen Club doet alles nu digitaal

Leidse studieverenigingen hebben hun activiteiten noodgedwongen naar het internet moeten verplaatsen. De verenigingen, normaal een verbindende schakel tussen opleidingen en studenten, hebben hun programma behoorlijk moeten aanpassen. Dat vertelt Brendan den Duijn, voorzitter van de Leidse Biologen Club (LBC). “Vooral de voorlichtingsactiviteiten zijn nu lastig.”

Maarten Mulder in gesprek met Brendan den Duijn van de Leidse Biologenclub

Studieverenigingen organiseren veel verbredende activiteiten voor studenten, zoals symposia en excursies, maar ook borrels. “De borrels doen we nu digitaal”, aldus Den Duijn, “en we doen ook meer pubquizzen.” Verder wordt er gewerkt aan digitale symposia of lezingen. Om ook inhoudelijke activiteiten tot die tijd niet al te erg te laten versloffen, is de LBC bovendien een eigen boekenclub gestart. “Dat doen we via discord, een programma waarmee je elkaars stem kan horen. De borrels gaan via Zoom, want dan kan je elkaar ook zien.” Andere studieverenigingen zijn podcasts en vlogs aan het maken.

Een belangrijke taak van studieverenigingen is voorlichting geven aan aankomende studenten. “Gelukkig zijn de Open Dagen voor de bachelors en een aantal masters al geweest. We proberen nu digitaal te promoten, vooral via Facebook. Onze leden moeten een beroep doen op hun eigen netwerken, en dat blijkt lastiger dan ‘normale’ promotie.  Het is moeilijk op te lossen.”

Het onderwijs op de universiteit is tot het einde van dit collegejaar voornamelijk digitaal. “Het is een beetje zoeken, voor studenten en docenten. Je merkt dat docenten steeds beter getraind raken en soms met creatieve ideeën komen.” Biologie is bij uitstek een studie met veel praktische opdrachten. Die gaan in elk geval tot 28 april niet door, en over de periode daarna is nog niets bekend. “Je kan dat niet echt vervangen op een digitale manier. Er zou nu een vak zijn over biologisch tekenen, waarbij je leert om anatomische onderdelen van een organisme aan te geven op een tekening. Dat kan nu niet, en er is ook niet echt ruimte in het programma om dat later in te halen.” In elk geval is het Bindend Studieadvies voor eerstejaars een jaar uitgesteld: ze hebben nu twee jaar om het vereiste puntenaantal te halen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×