De marktcommissie stelt voor om de zaterdagmarkt af te slanken en te werken met speciale wachtvakken net zoals tijdens de woensdagmarkt. (Foto: Lex van Iterson)

Marktcommissie presenteert plan voor alternatieve zaterdagmarkt

Sinds de noodmaatregelen vanwege het coronavirus zijn aangescherpt is de zaterdagmarkt in Leiden verboden. Een strop voor de marktkooplui die voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van die bewuste zaterdagmarkt. Om toch open te kunnen heeft de ACAH Marktcommissie een alternatief plan gepresenteerd aan het college van B en W.

De zaterdagmarkt is verboden omdat de markt te veel mensen trekt en er is te weinig ruimte om de 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren, legde burgemeester Henri Lenferink eerder uit. Met de marktvorm die de marktcommissie nu presenteert wordt het ruimteprobleem opgelost, zegt Soufian El Marsse van Ilias Delicatessen namens de marktcommissie. “We doen er alles aan om de markt weer te openen. We hebben de richtlijnen van het RIVM erbij gepakt en op die manier een plan van aanpak opgesteld.” In het plan* wordt uitgebreid ingegaan op de maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid in acht te nemen. Zo stelt de commissie aan de gemeente voor om een plattegrond te ontwikkelen waarbij veel ruimte tussen de kramen zit. De commissie stelt ook voor om alleen de foodleveranciers toe te laten tijdens de zaterdagmarkt, net als tijdens de woensdagmarkt. Verder moeten ondernemers er zelf voor zorgen dat er vakken van 1,5 bij 1,5 meter gemaakt worden waar klanten in moeten staan als zij wachten. Voedsel mag bovendien alleen verpakt worden meegegeven om te voorkomen dat bezoekers op straat stil blijven staan om te eten.

Roulatiesysteem of alternatieve plek
De marktkoopmannen geloven erin dat de markt op deze manier veilig genoeg is. Mocht het toch nog te druk worden dan is er de mogelijkheid om een roulatiesysteem te hanteren, legt El Marsse uit. “Dan kunnen we er voor kiezen om de ene week de ene kaasboer en de andere week de andere er neer te zetten. Dan heb je toch twee zaterdagen in de maand waarop je op de markt mag staan totdat we weer naar de de oude situatie terug kunnen. En in dit geval geldt echt: iets is beter dan niets.” Een ander alternatief is om de markt te verplaatsen naar een andere, nader te bepalen locatie. Het parkeerterrein van de Haagweg is genoemd als optie, maar hier is onvoldoende stroomvoorziening en is daarom niet geschikt.

Op woensdag is de markt wel gewoon open, dan staan alleen de foodkramen er en is er geen enkel probleem. Het is dan rustig en veilig op de markt, vertelt El Marsse.  Toch is ook deze markt wel heel belangrijk. “De klanten komen allemaal echt bewust naar de markt toe. Wat er loopt, dat koopt”, besluit El Marsse.

Het Leidse college van B en W buigt zich aanstaande maandag over het plan. De marktcommissie hoopt dat de markt – in afgeslankte vorm – volgende week weer gewoon door kan gaan.

*Het plan van de marktcommissie:

Gemeente

 1. Er wordt door de Gemeente Leiden een plattegrond gemaakt, waarbij er steeds veel afstand is tussen vooral de drukke kramen. Denk eraan dat bij sommige kramen tot wel 30 vakken nodig zijn;
 2. Uitsluitend Food kramen laten staan (Non Food = niet toegestaan)
 3. Aan de toegangen van de markt worden posters geplaatst met de algemene richtlijnen van RIVM;
 4. Fietsen stremmen: aan de toegangen van de warenmarktterreinen worden dranghekken gezet.
 5. Gemeente stelt hekkenplan op;
 6. Gemeente inspecteert om 8.00u of alles goed staat;
 7. De Gemeente zorgt voor dranghekken, lint en spuitkrijt.

Beveiligers

 1. Beveiligers informeren fietsers dat zij met de fiets het marktterrein niet mogen betreden.
 2. Ook niet aan de hand om te voorkomen dat fietsen in het gebied gestald worden;
  1. Wees terughoudend, als iemand op de locatie woont, laat die toe;
  2. Geef wel aan dat de fiets plat langs de gevel moet staan.
 3. Verwijs naar fietsparkeerlocaties;

Ondernemers

 1. Ondernemers zijn verplicht een host aan te wijzen (geel hesje, zelf regelen) die de opstelrijen van de eigen kraam verozgt.  Ondernemers die hieraan niet willen meewerken wordt de verkoop gestopt (Personeel achter de kraam weg, kraam aflinten)
 2. Bij de drukke kramen worden opstelvakken voor wachtende mensen gemaakt. In elk vak (1,5*1,5m) mag 1 persoon staan (evt. met kind). Met dranghekken en lint wordt wachtend publiek gescheiden van passanten;
 3. Geen obstakels op de markt (statafels, reclameborden enz).
 4. Uitsluitend etenswaren verpakt meegeven, publiek instrueren buiten marktterrein op te eten.

Toezicht

 • De Marktmeester is gehele dag aanwezig
 • Vanuit de warenmarkt lopen er twee medewerkers in gele hesjes
 • Om 8 uur is een Inspecteur en Controleur aanwezig, voor de checkronde met de Marktmeester
 • De gehele dag is er een koppel vanuit T&H aanwezig op de markt
 • Op drukke momenten kan dit worden opgeschaald en worden deze ingezet op cruciale locaties
 • De Wijkagent is ook aanwezig

Noodscenario

 • Als bij een te grote toestroom van Warenmarktbezoekers en overige bezoekers aan de Binnenstad, de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden of deze consequent wordt genegeerd en het niet mogelijk is om de veiligheid te waarborgen, dan zal de warenmarkt onmiddellijk dichtgaan.
Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×