(Foto: Alrijne Ziekenhuis).

GGD opent corona test drive-in naast Alrijne

Zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden kan zich vanaf vandaag laten testen op corona bij de speciale test drive-in naast het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp.  De testlocatie is een samenwerking tussen de GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne ziekenhuis. De test drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers  uit de regio Hollands Midden die werkzaam zijn in andere zorginstellingen dan ziekenhuizen.

Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart 2020 aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we het virus verder versopreiden.” Zorgmedewerkers kunnen op afspraak terecht bij de test drive-in.

Alleen met klachten
De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. Zorgmedewerkers van ziekenhuizen kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen. Zorgmedewerkers die kortademig zijn en verkoudsheidklachten hebben kunnen bellen met hun bedrijfsarts, huisarts of direct met het callcenter van de GGD Hollands Midden (085-0782878). Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de test. Zorgmedewerkers die meer dan 38 graden koorts hebben komen nog niet in aanmerking voor de test. De GGD verzoekt hen thuis te blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Werkwijze
De zorgmedewerker ontvangt na de intake een uitnodiging voor het afnemen van de test in de drive-in. Vervolgens komt de zorgmedewerker op het afgesproken tijdstip met de auto naar Leiderdorp en blijft gedurende de test in de auto zitten. Na de afname analyseren de samenwerkingspartners Alrijne microbiologie en Eurofins | NMDL de test in de laboratoria en delen de uitslag met de GGD. De zorgmedewerker ontvangt binnen 48 uur na het afnemen van de test de uitslag van de GGD. Indien de test negatief is en er dus geen corona is vastgesteld, ontvangt de geteste medewerker een e-mail met de uitslag. Als de medewerker positief getest is en dus corona heeft, wordt de medewerker gebeld.

Testbeleid
GGD laat weten dat het regelmatig vragen binnenkrijgt van inwoners met de vraag of ook zij getest kunnen worden op corona. Zij worden verwezen naar de site van het RIVM waar het testbeleid uitgelegd wordt.

Leiderdorp Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×