De Leidse binnenstad in betere tijden. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente zet zich in voor Leidse ondernemers

De gemeente Leiden wil ondernemers praktische hulp bieden tijdens de coronacrisis. “We hebben niet genoeg geld om bedrijven financieel overeind te houden, dat is een taak voor de landelijke overheid”, legt wethouder Yvonne van Delft uit, “maar we kunnen wel op andere manieren helpen.” Concrete maatregelen zijn het inrichten van een website met handige informatie, uitstel van belastingen en een enquête onder alle ondernemers. Daarmee wil Van Delft in kaart brengen welke vragen ondernemers hebben om ze vervolgens zo goed mogelijk te kunnen helpen. “Dat is ook wel nodig, want als je nu door de binnenstad loopt, zie je hoe leeg het is. Er zijn zoveel winkels dicht.”

Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Yvonne van Delft.

Samen met de stichting Ondernemend Leiden en werkgeversvereniging VNO-NCW probeert de gemeente de maatregelen van de landelijke regering aan te vullen waar dat nodig is. Op de site van de gemeente is een pagina ingericht met informatie over de verschillende regelingen van de overheid en wie waarvoor in aanmerking komt. Gemeentelijke heffingen zoals toeristenbelasting en onroerendezaakbelasting zijn voor ondernemers uitgesteld tot 31 augustus. Bovendien staan de accountmanagers van de gemeente klaar om bedrijven te helpen.

Van Delft: “We willen heel graag weten of dat genoeg is. Daarom hebben we alle ondernemers in Leiden een enquête gestuurd met de vraag waar ze nog behoefte aan hebben. Als er nieuwe regelingen nodig zijn voor een groep die nu buiten de boot valt, kunnen we dat op nationaal niveau aankaarten.” De enquête is oorspronkelijk een idee van de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze week is volgens de wethouder een geschikt moment om hem te versturen, omdat de overheidsregelingen nu net zijn opgestart.

De gemeente Leiden onderhoudt ook veel contact met de buurgemeentes. “We delen veel informatie en bekijken wat er nog meer nodig is. Zo overwegen we projecten in de regio uit te zetten om de economie te stimuleren.” De wethouder denkt ook al na over het moment waarop de coronamaatregelen worden versoepeld. “We werken aan verschillende scenario’s voor de anderhalve-meter-economie. We moeten samen met de ondernemers blijven zoeken naar wat er wel en niet kan.” Ze is hoopvol over de toekomst: “Het is goed om te zien hoe creatief ondernemers nu worden: overal verschijnen barretjes om koffie af te halen en veel restaurants zijn overgestapt op afhaalmaaltijden. We moeten de lichtpuntjes blijven zien.”

Economie Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×