Het is nog stilletjes, maar vanaf dinsdag kunnen hulpbehoevende ouderen voor noodopvang terecht bij Topaz Groenhoven. (Foto: Chris de Waard).

Topaz biedt corona-noodopvang voor ouderen die het thuis niet redden

Ouderen die het thuis door de coronacrisis niet meer redden, krijgen noodopvang van zorginstelling Topaz. In verpleeghuis Zuidtwijk in Leiden zijn maandag de eerste nieuwe bewoners ingetrokken. Vanaf dinsdag kunnen 48 ouderen terecht bij het oude Topaz Groenhoven, dat sinds 2018 leeg stond. De tijdelijke woonruimte blijft beschikbaar zolang de crisis duurt.


Verslaggever Rolf Eijgenraam ging in gesprek met Lia de Jongh, bestuurder Topaz.

De ouderen die hier tijdelijk mogen wonen, zijn veelal mensen die in de dagbesteding van Topaz hun tijd doorbrachten. Door de maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moest de dagbesteding van Topaz op 18 maart dicht. “Er zijn mensen bij wie het in de thuissituatie erg moeilijk wordt”, legt Lia de Jongh, bestuurder Topaz uit. “Omdat het ook voor de mantelzorger of voor kinderen heel erg belastend is.” De Jongh benadrukt dat het om tijdelijke opvang gaat.

Groenhoven
Medewerkers hebben de afgelopen twee weken hard gewerkt om verzorgingshuis Topaz Groenhoven gereed te maken voor de noodopvang. Het gebouw dat vijftig jaar lang diende als tehuis werd niet langer gebruikt, omdat er nieuwbouw voor in de plaats is gekomen in de vorm van Topaz Lakenhof. “We wilden het gebouw niet kwijt, deels omdat we het als reserve wilde bewaren en omdat het een mooie plek in Leiden heeft aan de Witte Rozenstraat.”

“Groenhoven staat niet leeg. We hebben 14 รก 16 medewerkers die nog geen huis in de regio hadden een ‘bed en baan’ aangeboden, zij wonen daar voorlopig nog.” Nu komen daar tijdelijk dus de ouderen en het verzorgend personeel bij. Er is een aantal woningen ingericht voor twee personen. Indien een mantelzorgende echtgenoot of echtgenote het thuis niet meer redt, kan hij of zij samen met de dementerende partner met de hulp en structuur van de noodopvang tijdelijk wonen. “Juist om eenzaamheid tegen te gaan, is het fijn dat wij woningen hebben waar zij samen kunnen blijven wonen.”

Capaciteit
De elf verschillende verzorgings-, verpleeg- en thuiszorgorganisaties in de Leidse regio werken volgens De Jongh nauw samen om de crisis door te komen. “We hebben twee keer per week met alle partijen in de regio contact. We bekijken dan onder andere welke zorg door wie aangeboden moet worden. We kijken ook hoe de verschillende instellingen met personeel zitten en helpen elkaar waar nodig.”

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×