Hutten bouwen hoort al 54 jaar bij de activiteiten in het Jeugddorp Leiden. (Foto: Emile van Aelst).

Leiden houdt afstand: Jeugddorp zonder high five

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

“Het Jeugddorp gaat gewoon door”, zegt Femke Mens, voorzitter van de Stichting Jeugddorp Leiden, vastberaden. Hoe het dorp er dit seizoen uit gaat zien hangt af van wat de regering toestaat. “Maar wij zullen er alles aan doen om de kinderen een leuke vakantie te bieden”, aldus Mens.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Femke Mens over Jeugddorp 2020 op anderhalve meter afstand.

Anderhalve meter
De organisatie van de 54e editie van het jaarlijkse activiteitenkamp voor kinderen van 6 tot 12 jaar, werkt momenteel hard om de activiteiten van het traditionele Jeugddorp zo aan te passen dat de deelnemers en vrijwilligers anderhalve meter afstand kunnen houden. “Als het verbod op evenementen wordt versoepeld, waar we op hopen, zal de anderhalve meter afstand waarschijnlijk een van de gestelde voorwaarden zijn”, zo verwacht Mens. “Neem bijvoorbeeld het bouwen van de hutten. Deze kunnen we ver genoeg uit elkaar zetten. Als de kinderen die aan één hut werken uit hetzelfde gezin komen of thuis ook samen spelen, dan moet dat gewoon door kunnen gaan. Maar een high five met een van de vijftig vrijwilligers die er dagelijks rondlopen zit er niet in”.

Ook de gezamenlijke dagopening en -sluit zullen anders worden vormgegeven. “In plaats van een toneelstukje om de start van de dag aan te geven, kun je ook een toeter af laten gaan. Het samen afsluiten (waarbij de kinderen als groep zo hard mogelijk gillen om te laten horen hoe leuk ze het hebben gehad), zal ik zeker missen. Het is belangrijk dat daar iets goeds voor in de plaatst komt, maar daarover zijn we nog druk aan het nadenken”, stelt Mens.

Voorinschrijving
Traditioneel doet het Jeugddorp niet aan reserveringen. “Kinderen moeten zich vooraf wel registreren zodat we weten wie er rondloopt, maar de registratie is geen toegangsbewijs; kinderen komen ’s ochtends naar het Jeugddorp en kunnen zich dan aanmelden voor die dag of de hele week”, vertelde Mens vorig jaar nog aan Sleutelstad. Dit jaar denkt de stichting erover om toch tot online reserveren over te gaan. “Om de ruimte van de kinderen te garanderen kunnen we wellicht minder kinderen toelaten dan andere jaren”, verklaart Mens, “dat vind ik heel moeilijk omdat we dan misschien voor het eerst ‘nee’ moeten verkopen. Toch is het beter om 150 kinderen een fijne dag te bieden dan helemaal geen kinderen.” Jaarlijks doen tussen de 200 en 250 kinderen mee aan het Jeugddorp.

Ondanks haar vastberadenheid om, ondanks de coronacrisis, ook deze zomer een Jeugddorp te openen maakt Mens zich zorgen over het kamp: “Ik zou het heel erg vinden als het niet doorgaat. Met name voor de kinderen voor wie een dag of weekje Jeugddorp hun enige vakantie is.”

Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×