(Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Leiderdorp houdt afstand: welzijnsbalie Incluzio gaat weer open

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

“De afgelopen periode bleef Incluzio Leiderdorp bereikbaar. Door de inzet van beeldbellen zijn de (hulp)vragen op het gebied van welzijn, (mantel)zorg, geldzaken, veiligheid, wonen, meedoen en vitaliteit opgepakt door onze sociaal werkers”, zegt programmaleider Janine de Vries. In noodsituaties, zoals bij signalen van huiselijk geweld, werden er op gepaste afstand wel huisbezoeken afgelegd.

De coronamaatregelen brachten ook nieuwe initiatieven. Op acht locaties in Leiderdorp introduceerde de welzijnsorganisatie samen met Clubhuis De Derde Helft en fysiopraktijken ‘BalkonBewegen’. “Een gezellige en sportieve ochtend, op je eigen balkon of in de tuin. Dat blijven we doen”, aldus de Vries.

Welzijnsbalie en spreekuur herstarten
Vanaf 2 juni gaat de balie van Incluzio in het gemeentehuis weer open. Op werkdagen van 9.00 tot 16.00 zijn Leiderdorpers die geen verkoudheidsklachten of koorts hebben weer welkom voor advies en ondersteuning. Het wekelijkse spreekuur (op woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur) voor mensen met financiële en/of sociaal juridische vragen (locatie Dwars) herstart op 17 juni. Ook de dagprogramma’s voor kwetsbare senioren gaan weer starten. “Wel in kleinere groepen om veilige afstand te kunnen houden”, vertelt de Vries.

Thuiswerken
Wie denkt dat de medewerkers van Incluzio vanaf 2 juni weer allemaal fulltime op kantoor werken, vergist zich. “We volgen de richtlijnen van het RIVM, dus ook wij werken zoveel mogelijk thuis. Maar op de momenten waarop dit niet kan, bijvoorbeeld omdat mensen achter de balie zitten of op huisbezoek gaan, wijken we hier van af. De rest van de tijd werken ook wij gewoon thuis”, zegt de Vries.

Leiderdorp Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×