(Archieffoto: Politie).

Leiden houdt afstand: Wijkagent Boogaard weet hoe corona voelt

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

Een van de vitale sectoren is het politieapparaat. Zij moesten zich vanaf dag één al aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’, waar minister-president Mark Rutte meermaals tijdens verschillende persconferenties over sprak. Wijkagent in Leiden-Zuid Paul Boogaard, die zelf herstellende is van de ziekte COVID-19, vertelt Sleutelstad hoe politieagenten en handhavers omgaan met de problemen die een anderhalvemetersamenleving opleveren. “We moeten constant de afweging maken of het het risico waard is om fysiek iemand aan te houden”, vertelt de wijkagent. “Maar, ik kom er ook achter dat veel werk als wijkagent ook met gepaste afstand te doen is.”

Buiten adem
Boogaard geeft aan dat hij bij bijna alle handelingen het coronavirus wel in het achterhoofd houdt. “Ik weet wat een nare ziekte het virus veroorzaakt.” De wijkagent is ruim vijf weken uit de roulatie geweest door wat vermoedelijk COVID-19 was, en ondervindt nog steeds de gevolgen. Boogaard is nooit getest op het virus, maar zijn huisarts liet hem wel weten dat hij de ziekte ‘naar alle waarschijnlijkheid’ onder de leden heeft gehad.

“Het wordt nu wel heel serieus”, vertelt hij uit eigen ervaring over het virus. “Wanneer ik een trap oploop ben ik al buiten adem, terwijl ik best wel een fysiek sterke vent ben. Ik ben wel weer een paar dagen per week aan het werk, maar ben nog steeds herstellende.” Nadat zijn ziekteverschijnselen voorbij waren, zag de huisarts geen beletsel om weer rustig aan zijn werk op te pakken. Of Boogaard zelf tijdens zijn werk de ziekte heeft opgelopen, weet hij niet. “Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker hoe je geïnfecteerd bent geraakt. Mijn vriendin heeft ook de ziekte gehad, maar ik weet ook niet of ik het virus al dan niet via haar heb opgelopen.”

Op afstand
Een wijkagent kan met de nodige maatregelen veel van zijn werkzaamheden, met de gepaste afstand van anderhalve meter in acht genomen, uitvoeren. In de praktijk betekent dit dat veel facetten van het vak tijdelijk per telefoon plaatsvinden. “We voeren minder wijkbezoeken uit, daarnaast proberen we zo veel mogelijk gesprekken telefonisch te voeren. We gaan momenteel niet langs bij personen die een boete open hebben staan, we proberen ze nu telefonisch te bewegen te betalen.” Maar, voor handhavers en agenten is de harde realiteit dat zij tijdens hun werk niet te allen tijde anderhalve meter afstand kunnen bewaren, bijvoorbeeld bij een arrestatie.

Coronaparty
De wijkagent is er van overtuigd dat de meeste bewoners van het werkgebied Leiden-Zuid, Zoeterwoude en Voorschoten van de ernst van de ziekte doordrongen zijn. “Het zijn vooral de jongeren die af en toe nog eens aangesproken moeten worden. Veel van hen zeggen: ‘Ik ben toch geen risicogroep.’ Op zo’n moment probeer je ze ervan bewust te maken dat zij het virus wel kunnen verspreiden.” Maar écht een groot probleem levert de jeugd zo zeer niet op: “In het gebied waar ik werkzaam ben is er geen sprake van zogenaamde coronaparty’s. Ik las wel dat mijn collega’s in Leiden-Noord te maken hadden met samenkomsten van jongeren, maar van echte feestjes zoals je dat wel in de media zag, hebben wij hier geen last gehad.”

Boogaard benadrukt dat het grootste deel van het toezicht op naleving van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus door handhaving en surveillance-agenten wordt uitgevoerd en dus niet zo zeer door de wijkagent. Het Team Handhaving Leiden verricht het merendeel van deze controles. “Handhaving gaat bijvoorbeeld actief op zoek naar jongeren die zich niet aan de regels houden en daarmee het risico nemen het virus te verspreiden.”

Hygiëne
Bij de kleinste handelingen moeten agenten in de gaten houden dat zij de risico’s van verspreiding van het coronavirus beperken. “Wanneer je iemand om zijn of haar rijbewijs of een ander identificatiebewijs vraagt, moet je er meteen rekening mee houden dat er gevaar is op overdracht van het virus. We werken gelukkig altijd al met handschoenen.” Agenten hebben dan ook altijd desinfecterende gel bij zich. Boogaard lacht: “Volgens mij hebben wij voldoende voorraad om nog máánden vooruit te kunnen.”

Leiden Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×