(Foto: Brownies & Downies).

Leiden houdt afstand: Brownies & Downies zet zich schrap

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

Brownies & Downies Leiden bereidt zich voor op de heropening van de horeca; de zaak is een filiaal van een lunchcaféketen die gedraaid wordt door medewerkers met het downsyndroom of een andere verstandelijke beperking. Bij zo’n bedrijfsformule zorgt dat voor andere uitdagingen dan bij andere ondernemers. Bedrijfsleider Chelsea Schlagwein: “We staan in nauw contact met de ouders of begeleiders van onze medewerkers, om te weten hoe het met hen gaat.”


Verslaggever Rolf Eijgenraam sprak met bedrijfsleider Chelsea Schlagwein over de mogelijke heropening van Brownies & Downies Leiden. 

Door dat contact met ouders en begeleiders houden Schlagwein en haar collega’s ook in de gaten of medewerkers geen ziekteverschijnselen krijgen. “Omdat onze medewerkers uit deze doelgroep komen (personen met een verstandelijke beperking, red.) hebben zij niet allen even goed door wat er allemaal aan de hand is wat betreft het coronavirus. Daarom vragen we ouders ook goed op te letten of ze verkouden worden of verhoging krijgen.”

Pictogrammen
De medewerkers van Brownies & Downies werken altijd al met pictogrammen, omdat het gebruik van deze afbeeldingen het makkelijker maakt voor de ‘downies’ om te leren en te begrijpen wat zij moeten en kunnen doen in het restaurant. Aan die pictogrammen worden nu examplaren toegevoegd die de werkenemers eraan herinneren hoe zij met de coronamaatregelen moeten omgaan. “Zo ontwikkelen we nu een pictogram waarop te zien is hoe je in je elleboog moet hoesten en hoe je je handen moet wassen.”

“We zijn achter de schermen druk bezig onze formule aan te passen.” In het lunchcafé moet het één en ander veranderen, zo mogen niet alle tafels gebruikt worden om zo voldoende afstand tussen de verschillende gasten te bewaren. Ook wordt een aparte tafel ingericht waarop de serveerders het eten en drinken kunnen serveren. “Op die manier kunnen zij toch de gepaste afstand bewaren met de gast.” Ook worden er strepen op de vloer aangebracht om aan te geven wanneer er anderhalve meter afstand is tussen klanten en medewerkers en worden pijlen op de vloer aangebracht, om zo éénrichtingsverkeer aan te brengen.

Leiden Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×