(Foto: Kees Hummel)

Gemeente Leiden vraagt vastgoedeigenaren om coulance bij huurbetaling ondernemers

Huurbetaling is voor veel ondernemers een zware last nu er door de coronacrisis niet of nauwelijks inkomsten zijn. Om deze lasten een beetje te verlichten roept het crisisteam Economie,  bestaande uit de gemeente Leiden, Ondernemend Leiden en diverse andere branche- en ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren op om coulant om te gaan met huurbetaling. “We moeten de pijn verdelen”,  zegt Nico Tates, voorzitter van Ondernemend Leiden. 

In een open brief geschreven aan de vastgoedeigenaren van Leiden vraagt het crisisteam Economie om mee te denken met de ondernemers. “We roepen niet dat alle huren meteen stopgezet moeten worden, maar we vragen wel om coulance. Denk aan de mogelijkheid om gespreid te betalen of het verlengen van betalingstermijnen”, legt Tates uit. Het crisisteam vraagt de vastgoedeigenaren om in gesprek te gaan met de huurders die worden getroffen door de coronacrisis om zo te komen tot een werkbare oplossing. “Wellicht is het mogelijk om in bepaalde gevallen de huur tijdelijk te verlagen.” De Leidse economie is er bij gebaat als iedereen een beetje water bij de wijn doet, zegt Tates. “Als we de pijn verdelen dan komt het overgrote deel van de Leidse ondernemers door deze crisis heen. Daar zijn ook de vastgoedeigenaren bij gebaat, want zo voorkom je leegstand.” Vastgoed Binnenstad Leiden staat achter de oproep vanuit het crisisteam.

Lokaal niveau
Landelijk worden vastgoedbedrijven in een brief vanuit het Ministerie van Economische Zaken en INretail al opgeroepen om coulant om te gaan met de huurbetaling, maar het is ook noodzakelijk dat op lokaal niveau wordt meegedacht met ondernemers. Tates: “Natuurlijk zijn er vastgoedeigenaren die al wel regelingen hebben getroffen met hun huurders en daar zijn we ze zeer dankbaar voor, maar de urgentie vereist een nog bredere inzet. Vandaar deze oproep aan de vastgoedeigenaren die specifiek in Leiden actief zijn.”

Het verzoek van Ondernemend Leiden en de gemeente aan vastgoedeigenaren om mee te denken tijdens de coronacrisis, wordt ondersteund door: VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, Leiden Bio Science Park, Bedrijvig Leiden, Centrummanagement Leiden, Koninklijke Horeca Nederland, BV Leiden, Vastgoed Binnenstad Leiden, Hoteloverleg, Business Platform Schipholweg, Ondernemersfonds Leiden en Leiden Marketing.

 

Economie Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×