(Archieffoto: Emile van Aelst)

Leiden houdt afstand: Eenrichtingsverkeer in Naturalis

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Het Naturalis Biodiversity Center bereidt zich voor op de versoepeling van de maatregelen tegen COVID-19. Het museum, dat gewoonlijk op een drukke dag zo’n 5000 bezoekers ontvangt, gaat met uitsluitend online kaartverkoop werken. Bezoekers krijgen een specifiek tijdvak waarin zij het museum kunnen bezichtigen, om drukte te voorkomen. Daarnaast wil het museum eenrichtingsverkeer hanteren en met behulp van een app de bezoekersstromen reguleren. “We willen graag zo snel mogelijk open wanneer dat weer kan en mag”, stelt Corine van Impelen, directielid bij Naturalis.

Verslaggever Rolf Eijgenraam sprak met directielid Corine van Impelen over de plannen van Naturalis om zich aan de anderhalvemetersamenleving aan te passen.

Tijdsvak
Het management team van Naturalis heeft berekend dat er maximaal 750 bezoekers tegelijkertijd in het museum mogen zijn. Met die hoeveelheid mensen ‘in huis’ kunnen bezoekers de anderhalve meter afstand behouden. Van Impelen: “De meeste mensen komen gewoonlijk tussen 11.00 en 14.00 uur. Als die allemaal tegelijkertijd komen, wordt social distancing onmogelijk. Daarom willen wij dat bezoekers online voor een bepaalde datum en tijdstip een ticket kopen.”

Van Impelen geeft aan dat uit cijfers blijkt dat bezoekers van Naturalis gemiddeld 3,5 uur de tijd nemen om het museum te bezichtigen. “Van die tijdsduur gaan wij nu ook uit. Hoe we dat gaan handhaven zijn wij nog aan het uit zoeken. Zo willen we mogelijk met kleurcodes werken. Bezoekers krijgen dan een gekleurd bandje dat correspondeert met het tijdstip dat zij binnen zijn gekomen.” Museummedewerkers kunnen zo iemand die bijna het pand moet verlaten makkelijk herkennen en eraan herinneren dat zij zich naar de uitgang moeten begeven.

Eenrichtingsverkeer
“We zijn de afgelopen tijd al bezig met het vormgeven van loopstromen. Het museum moet namelijk zoveel mogelijk eenrichtingverkeer worden, we zijn al begonnen met het ontwerpen van pijlen die de richting aan moeten geven”, vertelt Van Impelen. Het fonkelnieuwe museumgebouw leent zich volgens haar uitstekend om qua doorstroom te reguleren. “We hebben een hele grote hal beneden waar vanuit je naar de zeven zalen kan. Binnen die zalen willen we eenrichtingsverkeer hanteren, maar wanneer iemand welke zal bezoekt en in welke volgorde, kan de bezoeker nog zelf bepalen.”

App
Wanneer een bezoeker gewoonlijk al online een kaartje koopt, wordt deze doorverwezen naar de Naturalis app. Die app wil het museum nu mogelijk in gaan zetten om de loopstromen beter te reguleren. “Gewoonlijk kun je de app al gebruiken om te zien of je kan parkeren of hoe je met het OV kan komen. Ook sturen we gebruikers van de app in het museum een melding wanneer er bijvoorbeeld een lezing begint.” Daar wil Naturalis nu mogelijk meldingen aan toevoegen: “Wanneer wij zien dat het bijvoorbeeld in de ‘zaal Leven’ te druk begint te worden, kunnen wij bezoekers die net binnen zijn in de app een melding sturen dat zij beter eerst andere delen van het museum kunnen bezoeken.”

Net als bij andere instanties, heerst er nog veel onzekerheid bij het Naturalis Biodiversity Center. “Je moet toch een beetje afwachten wat er nu uiteindelijk besloten wordt door de regering, hoe die versoepeling van maatregelen eruit gaat zien. Je kan daardoor niet alles op voorhand gaan regelen. Ook voor ons is het dus deels nog even afwachten.” Van Impelen benadrukt dat het om plannen gaat, en dat het definitieve plan van Naturalis voor de anderhalvemetersamenleving nog uitgewerkt wordt.

Cultuur Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×