De Lammermarkt. (Foto: Chris de Waard).

Leidse woensdagmarkt naar Lammermarkt en Beestenmarkt

De Leidse woensdagmarkt aan de Nieuwe Rijn staat deze week als pilot op de Lammermarkt en de Beestenmarkt. De verplaatsing is volgens de gemeente noodzakelijk om te zorgen voor voldoende spreiding van bezoekers over het marktgebied. Het bestuur van de Leidse afdeling van de Vereniging voor Ambulante Handel stapte gisteren boos uit het overleg over de verplaatsing en is het niet eens met het besluit van burgemeester Lenferink.

De afgelopen weken was het mooi weer en dat zorgde voor een toestroom van publiek richting de woensdagmarkt in het centrum van Leiden. Ondanks alle getroffen maatregelen werd het te druk op de markt. Omdat de markt aan weerszijden van de Nieuwe Rijn georganiseerd wordt en daar beperkt ruimte beschikbaar is, blijft volgens de gemeente verdere spreiding van bezoekers moeilijk.

Ontevreden over oplossing
Net als de marktkooplui is ook Centrummanagement Leiden niet blij met de oplossing. “Ik heb het gevoel dat er gekozen is voor wat het makkelijkste is en niet wat het verstandigste is”, zegt centrummanager Gijs Holla. “Naast de marktkooplui ondervinden ook de winkels er nadelen van. Onnodige nadelen.” Hij doelt daarmee op de winkeliers rondom de Nieuwe Rijn die dan klandizie mislopen en nog harder getroffen worden. Ook is hij bang dat mensen hun vaste kramen kwijt zijn en daardoor juist meer gaan rondlopen om hun kraam te zoeken.

Meer toezicht gemeente
Holla ziet de markt het liefst op de huidige locatie met minder kramen en uitbreiding naar bijvoorbeeld Aalmarkt, Stille Rijn en Apothekersdijk. “Ik wil graag zien dat de gemeente meer tijd steekt in de handhaving van de markt op deze locatie. Zet er toezichthouders neer die voor éénrichtingverkeer zorgen en tel hoeveel mensen er in het gebied zijn. De markt gaat in heel veel steden door, waarom zou dat bij ons niet kunnen?”

Het argument van de gemeente dat het op delen van de Nieuwe Rijn te smal is snapt Holla. “Op die plekken moet je dus geen kramen zetten. Doe dat op de brede delen. Het deel tot aan het Stadsbrouwhuis is echt breed genoeg en dat geldt ook voor de Apothekersdijk. Daar moet de gemeente dan alleen wel zorgen dat er geen geparkeerde auto’s staan, maar daar wilde men tot nu toe geen tijd in steken.”

De centrummanager benadrukt dat hij tot nu toe begrip heeft gehad voor alle maatregelen die de gemeente heeft getroffen. “Dit is de eerst keer dat ik het gevoel heb dat er niet voor de juiste oplossing wordt gekozen.”

Meer duidelijkheid na woensdag
Na de woensdagmarkt wordt geëvalueerd en besloten of er nieuwe markten georganiseerd kunnen worden op deze locaties.

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×