Het is nog niet duidelijk of het jubileumfestival van TheJammer door kan gaan (Foto: TheJammer).

Zoeterwoude houdt afstand: Oefenruimte TheJammer wil weer rocken

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Chris de Waard in gesprek met Peter van Rijn van The Jammer in Zoeterwoude.

Oefenstudio TheJammer in Zoeterwoude is tot nader orde gesloten in verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens de eigenaar van het muziekcomplex aan de Europaweg moet het mogelijk zijn open te gaan in een anderhalvemetersamenleving. “Erg veel kan ik niet doen, natuurlijk nemen wij de maatregelen in acht, waar dat moet”, laat eigenaar Van Rijn weten. “Of we open kunnen is ook voor ons nog maar de vraag, we wachten af wat minister-president Mark Rutte vanavond bekend maakt tijdens de persconferentie.”

Het muzikantencomplex bestaat uit een oefenruimte van dertig en een oefruimte van vierentwintig vierkante meter. “Dat houdt voor ons in dat groepen en bands die komen oefenen uit maximaal vier muzikanten kunnen bestaan, willen zij onderling afstand kunnen houden. Strenge handhaving van die maatregelen kan ik zelf niet uitvoeren.┬áIk wil de verantwoordelijkheid zo veel mogelijk bij de muzikanten laten, gezien ik moeilijk toezicht kan houden in de ruimtes.”

Festival
Oefenstudio TheJammer houdt, vooralsnog, op 7 juni de jubileum editie van haar jaarlijkse gratis festival. “Dit jaar is het tienjarige jubileum van het TheJammer Festival, daar zet je niet zomaar een streep door. Natuurlijk weten wij dat de vooruitzichten niet rooskleurig zijn. Stel dat de maatregelen nauwelijks versoepeld worden, dan kunnen we het festival niet door laten gaan. Je wil bij een jubileumeditie niet met half werk komen. We houden nauw contact met de bands die op het programma staan,”

Van Rijn hoopt dat snel meer mogelijk is binnen de maatregelen tegen COVID-19, volgens hem is er nog maar weinig lol aan het leven. “Het hart klopt nog wel, maar we leven niet meer”, vindt Van Rijn. Op persoonlijke titel voegt hij daaraan toe: “Vroeg of laat pikken mensen het niet meer dat overal maar een streep door gezet wordt. Wanneer er geen vorm van vertier of ontspanning mogelijk is, komen mensen op een gegeven moment in opstand. Niet dat ik daartoe oproep.”

 

Cultuur Zoeterwoude Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×