Emine Guney en imam Memet Oğuz voor een gesloten Turkse moskee. (Foto: Chris de Waard).

Moslims vieren Ramadan dit jaar met gesloten moskee

Moslims staan aan de vooravond van een bijzondere periode. Donderdagavond begint de Ramadan en vrijdag is de eerste dag dat er dit jaar wordt gevast. Voor het eerst moet dat zonder moskeebezoek, want moskeeën blijven voorlopig dicht. “En dat is nog nooit eerder gebeurd”, weet Emine Guney van de Turkse moskee aan het Kooiplein.

Het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) waarbij  de Marokkaanse moskeeën Al Hijra en Imam Malik in Leiden zijn aangesloten, besloot eerder om de gebedshuizen tot 28 april dicht te houden en neemt een nieuw besluit na de persconferentie van het kabinet. Die is vanavond om 19.00 uur. De Turkse Mimar Sinan Moskee in Leiden is tot zeker 1 juni dicht. Koepelorganisatie Islamitische Stichting Nederland (ISN) van de Turkse moskeeën heeft dat besloten.

Chris de Waard in gesprek met Emine Guney van de Turkse Mimar Sinan Moskee aan het Kooiplein.

Moskee voorlopig dicht
De afgelopen weken lag de Mimar Sinan moskee aan de Curaçaostraat in De Kooi er al verlaten bij en daar komt voorlopig geen verandering in. De enige mensen in de moskee zijn vrijwilligers die wat onderhoudsklusjes opknappen. Het vrijdaggebed gaat in verband met de maatregelen rond corona niet door en alleen op donderdagavonden bestijgt imam Memet Oğuz de minbar (het preekgestoelte) om online lessen uit de Koran voor te dragen.

Gebedsoproep tijdelijk drie keer per week
Drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag, is er via de minaret een oproep voor het middaggebed te horen. De gemeente gaf de moskee daarvoor een tijdelijke ontheffing. Zolang de coronacrisis duurt. De achterban van de moskee wordt zo opgeroepen om thuis te bidden en het is bedoeld om met name ouderen een gevoel van verbondenheid met de moskee te geven. Dat daar behoefte aan is, blijkt ook uit het feit dat er elke vrijdag wat mensen naar het plein voor de moskee komen om de oproep van dichtbij te horen.

Ramadan via sociale media
De Ramadan beleven zonder moskeebezoek. Dat wordt voor veel mensen een uitdaging. Het gebeurde nooit eerder en een draaiboek is er dus niet. “We gaan de mensen via sociale media zoveel mogelijk toch het Ramadan-gevoel meegeven”, zegt Emine Guney die het woord voert namens de moskee. Niet voor alle onderdelen van de vastenmaand biedt internet een volwaardig alternatief. Guney: “De open maaltijdavonden waar iedereen kan aanschuiven kunnen niet doorgaan. Dat is vooral voor mensen die alleen zijn wel echt jammer. Die moeten nu alleen het vasten breken. Het is net alsof je kerst in je eentje viert.”

Suikerfeest alleen met eigen gezin
Ook het einde van de Ramadan, op 23 mei, zal niet zoals gebruikelijk kunnen worden gevierd. Tijdens het Suikerfeest, waarmee het einde van de vastenmaand normaal uitbundig wordt gevierd, krijgen vooral kinderen cadeautjes, snoep en een zakcentje. “Voor hen zal het wel extra zwaar worden”, denkt Guney. “Het gezamenlijke feestgebed waarmee we normaal met wel duizend mensen de Ramadan in de moskee afsluiten kan nu ook niet doorgaan.” Ook de bezoekjes aan familie en vrienden zullen dit jaar achterwege moeten blijven. “Dat moet iedereen gewoon thuis doen met het eigen gezin.”

 

 

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×