(Archieffoto: Emile van Aelst).

Geen festivalgangers en hossende eerstejaars in Park Landskroon

Er werd al even rekening mee gehouden, maar gisteren bracht minister-president Mark Rutte het verlossende woord: geen evenementen tot 1 september. Dat betekent een rustige zomer op het evenemententerrein van Park Landskroon in Oegstgeest, dat ieder jaar het toneel is van dancefestijn Puur Festival en het Leidse Eerstejaars Festival, het slotfeest van de EL CID-week.

“Het is moeilijk en pittig om de kaartkopers nu te moeten vertellen dat het niet doorgaat”, vertelt Lourens Thalen, organisator van Puur Festival. “Het blijft heel vervelend om ook alle artiesten af te moeten bellen, ook al hadden die zich veelal voorbereid dat het geen gewone festivalzomer zou worden. We hadden ook al veel contracten en afspraken met leveranciers die nu afgezegd moeten worden. Maar wij zijn verzekerd, dus de financiële klap die wij krijgen is niet fataal, we hoeven niet te vrezen voor ons voortbestaan.”

Thalen laat weten dat de Puur Festival organisatie besloten heeft het zomerfestival door te schuiven naar 2021. “We hebben serieus naar de optie gekeken om het festival naar het najaar te verplaatsen, maar dat bleek niet haalbaar. We voelen ook niets voor een afgeslankte versie. Mensen die een kaartje voor ons festival kopen, verdienen het festival dat wij hen gewoonlijk bieden.”

Geen LEF
De EL CID-week kan door de verlenging van de coronamaatregelen niet plaatsvinden in augustus, dat betekent dus geen hossende eerstejaarsstudenten die tijdens het Leids Eerstejaars Festival (LEF) uit hun bol gaan op Barry Badpak in Park Landskroon. “Hoewel je er rekening mee houdt, is het toch pijnlijk nieuws”, blikt EL CID-voorzitter Mirte Haanappel terug op de persconferentie van afgelopen avond. “Je voelt je geïrriteerd en gefrustreerd, maar op niemand specifiek gericht. Iedereen heeft er wel begrip voor dat het niet anders is.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met penningmeester Reinout Spaans van de EL CID-week

De planning voor de introductieweek van studentenstad Leiden was al rond, op de site valt nog een bomvol weekprogramma van 12 tot 16 augustus, maar het bestuur moet weer opnieuw beginnen met de voorbereidingen en zoekt een alternatief. “We willen de EL CID-week toch op een andere manier door laten gaan, dat wordt dus online.” Omdat de week gebonden is aan de periode vlak voor het begin van het collegejaar, heeft de organisatie besloten de week niet naar het najaar door te schuiven.

“Hoe het er precies uit gaat zien, moeten we nog uitzoeken”, laat Haanappel weten. Carel Stolker, Rector Magnificus van de Universiteit Leiden heeft op Twitter laten weten dat álle studenten en studentenverenigingen samen aan dat alternatief moeten werken.

Artikel gaat verder onder tweet.

Saillant detail is dat de gemeente Oegstgeest begin dit jaar nog beloofde de evenementen op het park onder de loep te nemen en maatregelen te nemen om overlast te beperken. Bewoners van de naastgelegen wijk hadden namelijk geklaagd over de hoeveelheid evenementen op het terrein. Volgens hen zou het park hierdoor te vaak niet beschikbaar zijn voor de buurtbewoner.

Oegstgeest Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×