(Foto: PR).

Oegstgeest houdt afstand: trouwen op anderhalve meter

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Bij Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest hebben ze een ludiek filmpje gemaakt om te laten zien dat trouwen op anderhalve meter mogelijk is. In het filmpje is te zien hoe de bruid, de gasten en de trouwambtenaar gepaste afstand houden. “Het is een filmpje met een knipoog om te laten zien wat de mogelijkheden zijn”, zegt Jan-Willem Besselink, directeur van het kasteel. Zo is te zien hoe de trouwambtenaar de bruid toespreekt met een megafoon en hoe er vervolgens geproost wordt met champagneglazen aan een stok. “We wilden het op een luchtige manier vertellen omdat het een zware tijd is”, zegt Besselink.

Voor Kasteel Oud Poelgeest komt de klap van de coronacrisis hard aan. Normaal gesproken zouden er per jaar zo’n 40 bruiloften plaatsvinden. Door de maatregelen zijn er al 12 huwelijken tot nader order uitgesteld. “Dat zouden grote bruiloften zijn geweest met taart, toast en feest”, zegt Besselink. Op Oud Poelgeest is het overigens nog wel mogelijk om in uitgeklede vorm te trouwen. Er kunnen dan slechts 10 tot 20 procent van de gasten aanwezig zijn. Verder zijn er mogelijkheden tot een videoverbinding of een livestream. “De wens van de gast staat daarin centraal”, zegt Besselink.

Directeur van Kasteel Oud Poelgeest Jan-Willem Besselink in gesprek met presentator Melle Tuik

Toch staan er op het Kasteel tot 20 mei geen bruiloften gepland. Dat zorgt voor een flinke derving in de omzet. “Het is een grote klap”, zegt Besselink die echter de toekomst positief tegemoet ziet. “Dankzij ons succes van de afgelopen jaren zullen we goed door deze crisis heen komen. Alleen weten we niet hoe lang het gaat duren en die onzekerheid maakt het lastiger.” De directeur deelt de standpunten van Koninklijke Horeca Nederland dat de anderhalvemetersituatie niet rendabel zal zijn tegen de huidige tarieven. Hij hoopt dan ook dat er snel duidelijkheid komt. “Er moeten werkbare oplossingen komen”, aldus Besselink.

Economie Oegstgeest Coronacrisis Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×