(Foto: Daaf Sloos).

Leiden houdt afstand: Zitjes op anderhalve meter en digitale rondvaart

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Bij de Leidse Rederij hebben ze de boot zo ingericht dat alle passagiers er in kunnen zitten met anderhalve meter afstand. “Het is een beetje vooruitlopend op wat er gaat gebeuren, maar we willen niet helemaal stilliggen”, zegt Daaf Sloos van de Leidse Rederij. Nadeel van de nieuwe inrichting is wel dat er minder mensen in de boot mee kunnen. “Van een boot waar dertig personen in zouden kunnen, kunnen er nu negen plus één schipper mee”, zegt Sloos.

Laatste in de rij
Op dit moment ligt de vloot van de Leidse Rederij aan wal en wordt er niet gevaren. Het anders inrichten van de boten zal daar voorlopig geen verandering in brengen. “Ik zie het voorlopig niet heel rooskleurig in. Wij zitten in de recreatiebranche en we varen met groepen. Ik verwacht dus dat wij als laatste in de rij staan om weer open te mogen”, zegt Sloos.

Agenda wordt leeg
Door de coronamaatregelen viel de traditionele viering van het vaarseizoen met een feest voor de vrijwilligers begin april al in het water. Ondertussen raakt de agenda van rondvaarten bij de Rederij steeds leger. “We zullen dit verloren seizoen de komende drie tot vijf jaar blijven voelen”, zegt Sloos die er wel in slaagt het hoofd boven water te houden. Zo profiteert hij van een stilligregeling. Van zijn scheepsverzekering krijgt hij namelijk korting op zijn verzekeringspremie. Verder is zijn huurbaas begripvol en krijgt hij wat steun van het Rijk. Aan de kostenkant heeft hij alle variabele kosten zoveel mogelijk de deur uit gegooid.

Digitale rondvaart
Naast het anders inrichten van zijn boot, doen ze bij de Rederij in deze tijd nog meer. Zo geven de schippers een digitale rondvaart. Op de website staan nu drie filmpjes online waar de verschillende schippers telkens een ander verhaal vanaf een andere plek vertellen. “Dat doen we nu een keer er week, maar het gaat zo goed dat we twee filmpjes per week willen opnemen”, zegt Sloos. Of hij niet bang is dat alle verhalen van de schippers op deze manier verklapt worden? “Nee de beleving van het water blijft anders.”

 

Economie Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×