Het voormalige MEOB-terrein wordt herontwikkeld tot bedrijventerrein De Boeg. (Foto: Consortium A44)

Doorverkoop MEOB-terrein kost gemeente Oegstgeest 150.000 euro

De gemeente Oegstgeest heeft een schikking van 150.000 euro getroffen met een groep ondernemers van bedrijventerrein De Boeg. Dat is de uitkomst van gesprekken om een slepende gerechtelijke procedure over vervuilde grond op het voormalige MEOB-terrein te voorkomen. De hoogte van de schikking werd afgelopen oktober al in het geheim meegedeeld aan de gemeenteraad, maar wordt nu pas openbaar nadat de overeenkomst definitief is getekend.

De ondernemers van Consortium A44 stelden de gemeente Oegstgeest in de zomer van 2019 voor 270.000 euro aansprakelijk omdat ze tijdens de aankoop naar eigen zeggen onvolledig waren geïnformeerd over de hoeveelheid vervuilde grond op het terrein. Hoewel de gemeente er in eerste instantie vanuit ging dat die claim één-op-één kon worden doorgestuurd naar de vorige eigenaar – het Rijksvastgoedbedrijf – bleek al snel dat dat juridisch geen stand zou houden. De geplande verkoopconstructie was mislukt, berichtte Sleutelstad eerder al, waardoor de gemeente succesvol aansprakelijk gesteld kon worden.

Ten onrecht: ‘geen risico’
Toenmalig wethouder Wendelien Tonjann heeft de transactie onterecht als risicoloos voor de gemeente voorgespiegeld. Uit een reconstructie door het college van b en w blijkt dat er vooral is gekeken naar zekerheid van de koop zelf, maar dat andere financiële risico’s buiten beschouwing zijn gelaten. In 2017 werd in een collegeadvies, naar nu blijkt ten onrechte, gemeld dat eventuele verontreiniging die toen niet bekend was en in de tien jaar na de verkoop aan het licht zou komen, voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf zou komen.

Nog in gesprek
Met de schikking wordt nu voorkomen dat er een jarenlange kostbare gang naar de rechter moet worden gemaakt om de gemaakte kosten alsnog vergoed te krijgen. Dat geldt overigens alleen voor de grond van Consortium A44 onder aanvoering van ondernemer Arjen Pels Rijcken. Een deel van de grond is namelijk al weer verder doorverkocht en met die partijen is geen overeenkomst gesloten, schrijft burgemeester Emile Jaensch in de reconstructie. De gemeente Oegstgeest is overigens nog in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf over de bodemverontreiniging. “Over de uitkomsten hiervan zal het college de raad nader informeren.”

De Boeg
Het MEOB-terrein werd in 2017 aan Consortium A44 verkocht om daarop bedrijventerrein De Boeg te realiseren. Afgelopen maanden openden langs de Haarlemmerstraatweg onder meer de Praxis en tuincentrum De Bosrand de deuren. Verder is er op het bedrijventerrein plek voor ALL SAFE Mini Opslag, transportbedrijf Keijzer, Noordman Hout, producent van hometrainers Tacx, Chronos Vastgoed en kunsthandel Art & Facts.

Oegstgeest Politiek Voormalige MEOB-terrein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×