(Foto: Rob van Dullemen).

Leidse regio nog weinig besmet met coronavirus

In Leiden en omliggende gemeentes zijn het laatste etmaal drie nieuwe besmettingen met corona geteld. Sinds vrijdag gaat het om acht nieuwe besmettingen. Alleen Zoeterwoude kreeg er een extra ziekenhuisopname bij, maar dit dorp kent nog geen enkel geregistreerd sterfgeval. In totaal telt de Leidse regio nu 28 sterfgevallen. Dat aantal is sinds het weekend niet toegenomen.

In vergelijking met de rest van Nederland blijft het aantal besmettingen met het coronavirus in de Leidse regio tot nu toe laag. Landelijk zijn er nu 222 besmettingen per 100.000 inwoners geregistreerd; in de vijf regiogemeenten is dit cijfer met 110 per honderdduizend twee keer zo laag. Ook de ziekenhuisopnames en sterftecijfers aan het virus liggen rond de helft van het landelijke gemiddelde. In andere delen van Zuid-Holland liggen die cijfers vaak een stuk hoger.

Landelijk zijn er tot 10 uur vanochtend 38.803 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er 386 meer dan gisteren om deze tijd. Maar zeker door Koningsdag zit er een flinke vertraging in de RIVM-tellingen. Dat blijkt ook uit de sterftecijfers. Er werden 145 ‘nieuwe’ sterfgevallen geregistreerd. Van deze patiënten waren er 86 al vóór 27 april overleden. Er is zelfs één sterfgeval van 27 maart nu pas officieel geregistreerd. Op de verjaardag van Willem-Alexander zijn tot nu toe 35 sterfgevallen geteld, maar dat kunnen er dus nog meer worden. Datzelfde geldt zeker voor de 28 sterfgevallen van dinsdag. Maar de landelijke trend is nog steeds dalend.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×