Voor de crisis konden de werknemers nog zonder handschoenen aan de slag (Foto: Barendse Leiden).

Leiden houdt afstand: Handen wassen en naar de volgende loodgietersklus

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Het Leidse loodgieters- en installatiebedrijf Barendse gaat van deur tot deur om waterleidingen te repareren, cv-ketels te installeren en onderhoud te verrichten. Het is door de vele wisselende contacten bij uitstek een beroepsgroep die goed op moet letten dat zij de regels tegen de verspreiding van het coronavirus in acht neemt.

Verslaggever Rolf Eijgenraam in gesprek met Ronald Barendse.

“Wij hanteren het protocol dat door onze brancheorganisatie Techniek Nederland is opgesteld”, vertelt mede-eigenaar Ronald Barendse. De belangrijkste maatregelen zitten in de voorbereiding, zo worden telefonische afspraken gemaakt over het verloop van een afspraak. “Wij vragen van tevoren of de klant zelf ziekteverschijnselen als neusverkoudheid of koorts heeft, of iemand in zijn of haar directe sociale omgevingen dit heeft. Als dat zo is gaat de afspraak niet door.”

Ook wanneer er geen verdenking is op besmetting met het coronavirus, neemt Barendse het zekere voor het onzekere. “We zorgen hoe dan ook dat er in principe géén contactmomenten zijn tussen de opdrachtgever en ons personeel. We brengen onze klanten daar vantevoren ook goed van op de hoogte. Daarnaast geldt de vuistregel: ‘Bij twijfel altijd nee.’ Als we het idee hebben dat we bij een 75-plusser niet voldoende de veiligheidsmaatregelen in acht kunnen nemen, zeggen we de klus af.”

Zijn werknemers hebben altijd desinfectant bij zich, die zij na elke klus gebruiken om hun handen grondig te reinigen.

Vitaal proces
Veel fysiek werk ligt stil als gevolg van de coronacrisis, dat geldt niet voor Barendse. “Onze branche wordt niet beschouwd als een vitaal beroep, maar levert wel een vitaal proces. Wanneer een oudere dame met een kapotte cv-ketel zit, kan het ’s nachts heel koud worden, zo’n ketel moet dan nodig gerepareerd worden”, legt Ronald Barendse uit. Door mensen in water en warmte te voorzien, levert het bedrijf diensten in belangrijke levensbehoeften. Juist omdat het bedrijf zo’n vitaal proces levert, hoeven zij zich nog niet druk te maken om eventuele financiële gevolgen. “Deze crisis zal ons in ieder geval geen faillisement opleveren.”

Wel merkt Barendse een afname in het werk dat zij voor vaste opdrachtgevers leveren, er zijn al de nodige annuleringen. Maar ook daar maakt hij zich niet al te veel zorgen om: “Zij stellen nu bepaalde klussen uit, vooral in het begin merkten wij dat zij wat huiverig waren. Maar ook dat zal op een gegeven moment weer op gang komen, je kan periodiek onderhoud niet blijven uitstellen.”

Economie Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×