(Foto: Teddy Kids).

Leiden houdt afstand: Kinderopvang blijft in eigen lokaal

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

De eerste sectoren die weer open mogen in de anderhalvemetersamenleving zijn het basisonderwijs en de kinderopvang. Na de meivakantie, op 11 mei opent internationale dagopvang Teddy Kids de deuren weer voor álle kinderen. “Wij zijn er klaar voor, zeker weten”, laat directielid Tess van Overbeeke stellig weten.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Tess van Overbeeke over de gehele heropening van de kinderopvang.

Het kinderdagverblijf is nooit helemaal op slot gegaan, gezien de zoons en dochters van ouders met vitale beroepen de afgelopen periode wél werden opgevangen. Daardoor heeft Teddy Kids, net als andere kinderopvangcentra, al proef kunnen draaien in de anderhalvemetersamenleving. “Onze leidsters zijn er inmiddels aan gewend in hun eigen lokaal te blijven met hun eigen groep kinderen, ze lopen niet heen en weer. Lunchen gebeurt bijvoorbeeld ook niet meer in de gezamenlijke ruimte, ieder luncht in haar eigen lokaal.”

Halen en brengen
Het grootste punt van zorg is voor Van Overbeeke de hoeveelheid ouders die elke dag hun kind komen halen en brengen. “Wij vinden het wel spannend dat al die ouders hun kinderen komen brengen. Maar we hebben daar meerdere regels voor opgesteld. Zo openen we in de buitenlucht. We hebben per locatie ook verschillende ingangen, de ouders krijgen van te voren te horen tot waar zij mogen komen om hun kinderen te brengen of op te halen.”

Vallen
De regel voor het bewaren van anderhalve meter afstand gaat niet op voor peuters en baby’s, Van Overbeeke vertelt dat dit dan ook onhaalbaar is voor een kinderdagverblijf. “Er is van tevoren al gezegd dat de anderhalvemeterregel niet geldt voor kinderen tot twaalf jaar, maar dat gaat ook niet. Je kan niet van een baby zeggen ‘dit is anderhalve meter afstand’, of tegen een kindje dat gevallen is zeggen ‘houd afstand.’ Je probeert het natuurlijk wel zo veel mogelijk te doen.”

De leiding kan in veel gevallen geen afstand van de kinderen houden. Volgens Van Overbeeke levert dit geen problemen op voor de werknemers van Teddy Kids: “De leidsters die wij in dienst hebben, hebben met volle overtuiging voor dit vak gekozen. Ik denk dat zij het niet over hun hart kunnen verkrijgen om anderhalve meter afstand te houden wanneer een kindje valt of aandacht nodig heeft.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×