(Foto: Rob van Dullemen).

D66: geen boetes meer voor samenwonende studenten of collega's

D66-fracties in de Leidse regio willen dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega’s die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de voorzitters van D66-fracties en -lijstverbindingen uit 33 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude, Katwijk en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De standaard noodverordening gaat uit van huishoudens die alleen bestaan uit ouders en (klein)kinderen. Vijf Leidse studenten kregen vorige week een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. Studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. De boete is achteraf weer ingetrokken, maar het is wel tekenend voor het feit dat de noodverordening moet worden aangepast, zegt de Leidse D66-fractievoorzitter Vahit Köroğlu in een persbericht.  “De noodverordening verandert in deze coronaperiode best vaak, dus de politiek kan dit probleem snel en eenvoudig veranderen.” Als de definitie gaat luiden dat iedereen op hetzelfde adres een gezamenlijk huishouden vormt, is het probleem uit de wereld, volgens de fractievoorzitter. Köroğlu: “Dat voorkomt onnodige boetes en een hoop frustratie, en zorgt voor duidelijkheid en regelgeving die geen leefvormen uitsluit.”

Ontwijken
De fractievoorzitters willen voor het vervolg van de coronacrisis voorkomen dat dit soort boetes worden uitgedeeld in de Leidse regio. “Inwoners die in de huidige regels strafbaar zijn in hun eigen huis wonen vaak klein en delen soms hun keuken, badkamer of zelfs de woonkamer. Ze hebben niet de luxe om altijd anderhalve meter afstand te houden. Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken.” Köroğlu hoopt dat het Leidse college tot die tijd op een redelijke manier de regels blijft handhaven.

 

Leiden Politiek Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×