(Video: Musicalgezelschap Otis).

Podiumorkest K&G en Musicalgezelschap Otis doen Soldaat van Oranje

Het was even slikken voor Musicalgezelschap Otis: De twee concerten tijdens Nationale Dodenherdenking met liedjes uit oorlogsmusical Soldaat van Oranje konden vandaag door de coronacrisis niet doorgaan. Ze bedachten een list, en voerden samen met het podiumorkest K&G 3 van muziekvereniging Kunst & Genoegen het lied ‘Als wij niets doen’ in digitale vorm uit.

Het is niet de eerste keer dat de twee genootschappen samenwerken, de Leidse muziekverenigingen stonden in januari dit jaar voor het eerst samen op het podium. “Toen hebben we ook dit nummer gedaan en dat was érg goed bevallen”, vertelt Anneleen Lucas-Remijn van de musicalvereniging Otis.

Net als voor Otis, stonden voor K&G de nodige optredens tijdens 4 en 5 mei op het programma, zeker gezien dit jaar 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Om dat gat op te vullen, sloegen de twee verenigingen opnieuw de handen ineen. “Het is geweldig dat we met twee Leidse muziekgenootschappen zo’n geweldig resultaat hebben neergezet”, laat een Lucas-Remijn enthousiast optekenen. “Samen muziek maken is iets waar we allemaal veel plezier uit halen. Het is best wel moeilijk dat dat door de maatregelen niet meer kan. Op deze manier hebben we toch nog samen muziek kunnen maken.”

Dubbele lading
‘Als wij niets doen’ is een lied waarin het gevoel van saamhorigheid van verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog wordt vertolkt. Volgens Lucas-Remijn krijgt het lied een dubbele lading tijdens de huidige coronapandemie. “Tijdens deze crisis geldt hetzelfde: We moeten het samen doen. Als ieder voor zichzelf z’n eigen ding gaat doen, komen we niet van het virus af. Wij voelden die extra lading zelf ook wel toen we hieraan werkten. Natuurlijk is het nummer ook altijd toepasselijk rondom de nationale gedenkdagen.”

De tientallen losse filmpjes tot één video monteren, bleek nog een flinke kluif. “Het was nog een flinke klus voor onze voorzitter Monique IJsselsteijn om het tot één geheel te maken, gelukkig kreeg zij hulp van filmmaker Erik Wildeman.”

Cultuur Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×