Burgemeester Lenferink is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden en moet de nieuwe maatregelen opnemen in een nieuwe noodverordening. (Foto: Chris de Waard).

Ook Leidse regio met voet op de rem terug naar normaal

De onderdelen uit het doorkijkje dat premier Rutte en minister De Jonge woensdag gaven op het stapsgewijs versoepelen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben nog geen juridische status. Dat zegt burgemeester Lenferink vandaag tegen Sleutelstad. “Als de minister-president iets zegt, springt iedereen meteen in de houding, maar dat is niet voldoende. Het moet eerst in regels worden opgenomen. Er moet nu eerst een aanwijzing komen van de minister in de richting van de voorzitters van de veiligheidsregio’s om de bestaande noodverordeningen aan te passen. Die aanpassing moet de komende dagen gebeuren.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het langzaam afbouwen van de coronamaatregelen.

Slag om de arm
Lenferink benadrukt dat niet alles wat gisteren is verteld, ook gaat gebeuren. “Het moet ook kunnen. We moeten ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers niet opnieuw toeneemt. We weten dat waarschijnlijk nog maar weinig mensen resistent zijn geworden tegen het virus en er is nog geen vaccin. We moeten er dus steeds op letten dat ons gedrag er niet toe leidt dat het weer helemaal de verkeerde kant op gaat. Het gaat stap voor stap.”

Mondkapjes
Maandag mogen ook de zogeheten contactberoepen weer worden uitgeoefend. Het gaat daarbij om persoonlijke verzorging zoals kappers en nagelstudio’s en paramedische beroepen. Het gebruik van mondkapjes worden voor die branches niet verplicht gesteld. “Eigenlijk wordt er gezegd ‘ga daar met beleid mee om’,” zegt Lenferink. De echte medische beschermmiddelen komen in elk geval niet beschikbaar voor niet-medische beroepen.

Openbaar vervoer
Bij het openbaar vervoer worden mondneuskapjes wel verplicht. Het is daar niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden, omdat de capaciteit dan te klein is. “Als je straks de samenleving weer een beetje op gang wil brengen dan moet je wel al die studenten van de Hogeschool Leiden kunnen vervoeren. Die wonen voor een groot deel nog thuis”, zegt Lenferink. “Dus je zult meer mensen toe moeten laten en dan helpen mondkapjes wellicht een beetje.”

Evenementen
Grote evenementen met veel mensen bij elkaar kunnen pas weer als er een vaccin is. Voor kleinere evenementen tot honderd personen geldt dat ze mogelijk wel al eerder weer worden toegestaan. “Als je in de horeca bijvoorbeeld per 1 juli weer honderd personen met enige afstand gaat toestaan, kan dat wellicht voor dat soort evenementen ook.” Als voorbeeld noemt Lenferink drive-in bioscopen. “De kans op besmetting is dan nihil dus waarom zouden we daar tegen zijn.” Besluitvorming daarover volgt overigens pas later.

Leidens Ontzet, sinterklaasintocht, kerstmarkt
Een evenement als Leidens Ontzet kan niet op de normale manier worden gevierd. “Welke onderdelen  wel of niet door kunnen gaan, daar wordt nog over nagedacht. Maar alles wat het karakter heeft van grote drommen mensen dicht bij elkaar dat gaat hem niet worden. Dat durf ik wel te zeggen. Over de intocht van Sinterklaas of de kerstmarkt durft Lenferink nog geen definitieve uitspraken te doen, maar een andere plek of een andere vorm ligt voor de hand. “Het lastige is dat we het juist gezellig vinden om met veel mensen dan dicht bij elkaar te zijn. Dat is ook het karakter van de kerstmarkt. Dat hele sfeertje met muziek, hapjes en drankjes. Als je daar nog maar twintig procent van de mensen hebt, kun je je afvragen of dat nog wel dezelfde sfeer biedt. Misschien moet je dan wel kijken naar een manier om die sfeer te bereiken zonder dat je met z’n allen dicht bij elkaar zit. Dat vraagt creativiteit en ik merk gelukkig dat er heel veel mensen zijn die met ideeën komen.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×