Op 1 mei sloot de BBB-opvang definitief de deuren.

College: 'Overgebleven vluchtelingen uit gesloten BBB hebben zelf plekje gevonden'

De zeven voormalige bewoners van de bed-bad-broodopvang (BBB) aan het Maansteenpad in Leiden die per 1 mei op straat stonden omdat de BBB toen de deuren sloot. zijn opgevangen binnen hun eigen netwerk. Dat staat in een brief van wethouder Marleen Damen aan de leden van de raadscommissie Onderwijs & Samenleving. Ze weigerden om naar de landelijke opvang in Rotterdam te gaan. De afgelopen weken vertrokken vier van de 34 uitgeprocedeerde vluchtelingen vanuit de BBB wel naar de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam.

Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met PvdA-raadslid Martijn Otten.

Op vrijdag 1 mei gingen de deuren van de BBB-opvang definitief dicht. Dat was eigenlijk gepland voor 1 juli, maar dat werd twee maanden vervroegd om de locatie eventueel in te kunnen zetten als quarantainelocatie voor Stichting de Binnenvest die maatschappelijke opvang en beschermd wonen biedt aan daklozen. De LVV in Rotterdam heeft daarvoor in samenwerking met de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) Leiden gezorgd voor een versnelde intake voor de BBB-cliënten die vrijwillig naar Rotterdam wilden.

Momenteel slapen er mensen in de vergaderzalen van gebouw Nieuwe Energie. Dat is een noodmaatregel in verband met de coronacrisis, waarvbij anderhalve meter afstand gehouden moet worden. Als die ruimtes per 20 mei door een versoepeling van de maatregelen niet meer gebruikt kunnen worden, zijn de plekken in het gebouw van de BBB-voorziening hard nodig voor de daklozenopvang.

Politieke onrust over sluiting opvang
Een aantal van de ex BBB-bewoners dat weigerde om zich aan te melden bij de opvang in Rotterdam, kwam vorige week vrijdag letterlijk op straat te staan. Omdat ze weigerden naar Rotterdam te vertrekken, mochten ze van de gemeente Leiden ook niet hier worden opgevangen. Die groep in coronatijd door de stad laten dolen, werd door de politiek als onwenselijk ervaren. Daarom stelde een groot aantal politieke partijen vragen. De voltallige coalitie verwoordde het als volgt: “De oud-bewoners die verkiezen om in Leiden te blijven, dreigen door de sluiting op straat terecht te komen. De raadsfracties van GroenLinks, D66 en de PvdA zijn van mening dat dit tijdens de coronacrisis zeer onverantwoord is. Wij roepen het college dringend op om haar zorgplicht ter harte te nemen.”

Eigen netwerk
Naar aanleiding van de vragen kwam wethouder Damen begin deze week met een feitenrelaas: “De zeven personen die afgelopen vrijdag nog in de BBB verbleven hebben recentelijk bij Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) aangegeven dat zij niet naar de LVV willen en kiezen voor het eigen netwerk. Deze keuze is aan hen en dat kan de gemeente niet verbieden. Zij hebben dit weekend de mogelijkheid gekregen om drie nachten te worden opgevangen aan het Maansteenpad, omdat het afgelopen vrijdag inmiddels te laat geworden was om zich alle zeven nog te melden bij het LVV loket in Rotterdam. De voorwaarde voor extra opvang dit weekend was dat zij zich maandagochtend zouden melden bij de LVV. Deze zeven personen hebben volgens STUV er allen voor gekozen om afgelopen weekend niet aan het Maansteenpad te slapen. We gaan er daarom vanuit dat zij een plek gevonden hebben binnen hun eigen netwerk.”

Verder schrijft de wethouder dat de gemeente een vergoeding van een taxirit naar Rotterdam heeft aangeboden aan de uitgeprocedeerde vluchtelingen. “Op die manier hoeven zij niet met openbaar vervoer te reizen. De vier personen die voorheen al zijn overgedragen naar Rotterdam, zijn ook verhuisd in coronatijd. Dit heeft niet tot problemen geleid.”

Uitstroom BBB-bewoners
Van de 33 bewoners van de BBB-opvang plus één persoon die ambulant werd begeleid, zijn er sinds begin dit jaar vijf naar de LVV in Rotterdam vertrokken. Vier zijn toegelaten, de vijfde niet, omdat deze uit een veilig land (Algerije) komt. Vijf mensen hebben alsnog een verblijfsvergunning in ons land gekregen en twee personen zijn opgenomen in de Medische Opvang voor Ongedocumenteerden (MOO) in Amsterdam. Twee zijn overgedragen aan een AZC en twee ex-bewoners zijn teruggekeerd naar het land van herkomst. Een vrijwillig en een gedwongen. Drie hebben nog geen alternatieve huisvesting en 14 mensen verblijven binnen het eigen netwerk. Een drietal personen verkeert in een uitzonderingspositie. Het gaat om mensen met ernstige medische klachten die via STUV worden opgevangen. Ze hebben vanwege hun situatie recht op verlengde huisvesting tot 1 oktober dit jaar. Voor die tijd moeten ook zij een alternatieve plek hebben gevonden.

Er vindt geen nieuwe instroom meer plaats in Leiden. Wie zich meldt, wordt direct doorverwezen naar de LVV in Rotterdam.

Toekomstige begeleiding ongedocumenteerden
Op donderdag 23 april heeft de gemeente overlegt met STUV, Vluchtelingenwerk, de Bakkerij, Stichting de Fabel van de Illegaal en Stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden om te kijken wat er vanaf 2021 voor de ongedocumenteerden doelgroep in Leiden georganiseerd moet worden, in plaats van de opvangtaak zoals deze was. In de gemeentebegroting is daarvoor vanaf volgend jaar 112.000 euro per jaar gereserveerd. Er komt een permanente overlegstructuur tussen de gemeente en de genoemde organisaties; een Leids Ongedocumenteerden Overleg (LOO). Eind mei zal er voor het eerst een LOO gepland worden. Er worden dan ideeën opgehaald over de concrete invulling van zo’n loket.

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×