Veel studenten zitten tijdens de coronacrisis thuis en zijn hun banen kwijt. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

PvdA en SP bezorgd over verdubbeling bijstandsaanvragen

De Leidse raadsfracties van de PvdA en SP maken zich zorgen om de hoeveelheid bijstandsaanvragen die bij de gemeente binnenkomen, nu veel mensen door de coronacrisis zonder werk zitten. Ondanks de subsidies en tegemoetkomingen voor zelfstandigen is het aantal aanvragen verdubbeld, bij jongeren is er zelfs sprake van een verdrievoudiging. De fracties hebben daarom schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

De twee Leidse raadsfracties vinden het een risico dat mensen die door de coronacrisis hun baan zijn verloren, vervolgens door de strenge eisen in de Participatiewet tussen wal en schip vallen. Ze willen daarom weten of het college bereid is om bepaalde criteria voor het verkrijgen van bijstand zoals de kostendelersnorm, de vermogenstoets en partnertoets, tijdelijk op te schorten.

Studenten
De partijen maken zich met name zorgen om studenten en net-afgestudeerden die door de coronacrisis hun flexbaan zijn verloren, geen recht hebben op bijstand, maar nog steeds de huur en boodschappen moeten betalen. Daarom willen de fracties dat het college, ondanks dat studenten uitgesloten zijn van bijstand, onderzoekt hoe studenten die nu niet meer kunnen rondkomen toch ondersteund kunnen worden. De PvdA en SP vragen het college of zij met studenten van het mbo Rijnland, Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden in gesprek kunnen gaan over hoe zij geholpen kunnen worden.

Economie Leiden Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×