De zwembaden in de Leidse regio liggen er nog verlaten bij. (Foto: Chris de Waard).

Zwembaden pas later open ondanks versoepelde coronamaatregelen

De komende tijd worden activiteiten in de buitenlucht gefaseerd weer toegestaan. Buiten sporten bijvoorbeeld en het openen van terrassen. Een buitenbeentje daarbij zijn de binnenbaden. Ook die werden deze week door het kabinet genoemd in het rijtje voorzieningen dat vanaf aanstaande maandag weer open kan. Ogenschijnlijk vreemd, maar het klopt wel. “Experts geven aan dat chloor een reducerende werking heeft op de verspreiding van het virus”, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan Sleutelstad weten. Het risico op verspreiding is daardoor in zwembaden gering.


Melle Tuik in gesprek met Pim van Hal van Sportfondsen Voorschoten over zwembad het Wedde.

Voor andere binnensportaccommodaties ligt dat volgens het ministerie anders, omdat nog te weinig bekend is over de verspreiding van aerosolen tijdens het sporten en nog teveel onduidelijk is of mensen die besmet zijn maar nog geen klachten hebben deze aerosolen tijdens het sporten verspreiden. Voor de zwembaden gelden overigens wel de generieke hygiëne-maatregelen van het RIVM en het afstandscriterium van anderhalve meter. Zowel tijdens het omkleden als tijdens het zwemmen.

Zwembaden hebben meer voorbereidingstijd nodig
De verantwoordelijkheid voor het heropenen van de binnenzwembaden heeft het kabinet bij de gemeenten gelegd. De Leidse sportwethouder Paul Dirkse laat aan Sleutelstad weten meer tijd nodig te hebben om de heropening goed voor te bereiden. “Het is natuurlijk mooi nieuws dat er weer perspectief is om te kunnen zwemmen, maar het moet wel verantwoord gebeuren. We hebben even tijd nodig om dat besluit te nemen, maandag 11 mei komt daarvoor te vroeg.”

Volgens Dirkse is ook nog niet alle informatie beschikbaar. De gemeente wacht daarom eerst een landelijk protocol af en de wijziging van de noodverordening waarin alle aangekondigde maatregelen ook echt van kracht worden. “Gezien het regionale karakter van zeker het buitenbad De Vliet gaan we kijken in hoeverre het verstandig is om regionaal afspraken te maken. Ook willen we de impact voor zwemverenigingen kortsluiten in het sportplatform met LSF en Stichting Topsport Leiden. Pas daarna hebben we alles op een rij en kunnen we een verantwoord besluiten nemen of en zo ja hoe de zwembaden in Leiden gefaseerd open gaan.”

Regiobaden
Ook in de regiogemeenten openen de zwembaden niet gelijk aanstaande maandag weer. “Voor de meeste baden is maandag onhaalbaar”, zegt Pim van Hal van Het Wedde in Voorschoten. “Alleen al vanwege het feit dat alle techniek op standje ‘laag’ is gezet en het verwarmen van het badwater naar ‘normale’ temperaturen een aantal dagen in beslag neemt. Normaal gesproken verwarm je met 1 graad per dag.” Het bad in Voorschoten is wel gevuld met water maar dat is 22 graden. “Voor het wedstrijdbad moet dat 29 graden worden en voor het recreatiebad 32”, zegt Van Hal. “Dus reken maar uit.”

Bij de voorbereiding van de heropening van de binnenzwembaden van Sportfondsen waar naast Het Wedde ook De Does in Leiderdorp onder valt, gelden drie belangrijke uitgangspunten: de gezondheid en veiligheid van bezoekers en medewerkers, de richtlijnen en protocollen voor verantwoord zwemmen van de branche en de financiële haalbaarheid van de gefaseerde uitrol van activiteiten in samenspraak met de gemeenten.

In Zoeterwoude is vooral nog veel onduidelijk. “Als het open gaat, is dat vanaf 1 juni”, zegt zwembadmanager Joop Harland. Het zwembad is momenteel leeg en krijgt een verfbeurt. “Volgende week vrijdag gaat het water erin.” Harland gaat ook nog even contact opnemen met Leiden om zo mogelijk aan te sluiten bij de opening van zwembad De Vliet.

Gefaseerde opening
Net als in Leiden wachten ze ook bij Het Wedde op een protocol van de branche. dat komt naar verwachting vanmiddag beschikbaar. Ook een zwemwater-onderzoek in relatie tot verspreiding van corona komt op korte termijn beschikbaar. Door diverse werkgroepen worden de voorschriften van het brancheprotocol nader uitgewerkt voor de Sportfondsen-accommodaties. Er zijn werkgroepen samengesteld voor de opstart van de zwembadtechniek, schoonmaak en hygiëne, veiligheid van medewerkers, communicatie naar betrokken partijen, zwemlessen, recreatief (zwemmen), horeca, inkoop en ICT.

De feitelijke openingsdatum is afhankelijk van de goedkeuring door de gemeenten. Die zijn door het kabinet immers verantwoordelijk gesteld voor de uitvoering van de heropening.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Sport Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×