(Foto: Archief).

Leidse regio houdt afstand: mondkapjes en reizigers spreiden in de bus

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Door de versoepeling van de maatregelingen komt er meer druk te staan op het openbaar vervoer. Omdat het in sommige situaties niet realistisch is om de anderhalve meter afstand te handhaven wordt het verplicht om mondkapjes te dragen. Sjaals of andere mondbedekkingen zijn niet voldoende en reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor hun mondkapje.

“Het handhaven is geen taak van ons rijdend personeel”, zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf Arriva. “Dat is voorbehouden aan de politie en in het ov krijgen de stewards, toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) daarvoor een extra bevoegdheid. Hierbij is de landelijke aanwijzing dat we ons richten op de-escalatie en in een laatste geval het geven van een boete.”

Spreiden van reizigers
Naast het verplichten van mondkapjes moeten de gebruikers van het ov zoveel mogelijk gespreid worden. Daarvoor gaat het kabinet afspraken maken met werkgeversorganisaties, culturele instellingen en andere partijen. Verder wordt de dienstregeling maximaal opgeschaald.

Arriva is zich op dit moment nog aan het oriënteren op aanpassingen aan hun eigen voertuigen. Je kunt daarbij denken aan het afscheiden van de chauffeur met een scherm. Nu is de werkruimte van het rijdend personeel afgezet en stappen reizigers achter in. Bovenop dit alles blijft de algemene oproep gelden. “Werk zoveel mogelijk thuis, mijd de drukte, reis alleen als het echt nodig is, het ov is geen uitje, houd anderhalvemeter afstand waar mogelijk en reis niet met het ov bij klachten die lijken op corona”, aldus een woordvoerder van Arriva.

Economie Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×