(Foto's: Rob van Dullemen).

Basisscholen weer open: 'Kinderen hadden zin weer aan het werk te gaan'

De Leidse basisschoolkinderen kunnen vandaag voor het eerst in bijna twee maanden weer naar school. Onderwijsinstellingen voeren de heropening volgens hun eigen protocol uit. Zo moesten kinderen bij vrijeschool Mareland op verschillende plaatsen rondom de school verzamelen om vervolgens met de leraar of lerares naar school te lopen. “Dat zag er wel een beetje apart uit”, laat directeur Elisabeth Steinmeijer optekenen. “We merken dat de leerlingen het gemist hebben.”


Verslaggever Rolf Eijgenraam in gesprek met Elisabeth Steinmeijer, directeur van de vrijeschool Mareland, over heropening basisscholen. 

Op allerlei plekken rondom de school verzamelden de kinderen zich voor de eerste lesdag sinds vrijdag 13 maart. Zo komen de leerlingen bijvoorbeeld aan de Slachthuislaan, bij de Jennerstraat en aan de Maresingel in groepjes bijeen, om zo onderlinge contactmomenten te vermijden. Ouders en verzorgers werden door het Mareland opgeroepen zo veel mogelijk met de fiets te komen en hun zoon of dochter enkel op de aangewezen plek af te zetten en niet rond te blijven hangen.

Hekwerk verwijderd
Rondom het gebouw aan de Maresingel heeft de school delen uit het hekwerk gehaald zodat er nieuwe toegangen tot het terrein zijn ontstaan, waar de kinderen naar binnen kunnen. “Er zijn zelfs klassen die aan de singel verzamelen en vervolgens door de fietsenstalling heen en dan via de brandtrap zo hun klas in. Dat was even wennen”, vertelt Steinmeijer. “Maar dat ging bewonderenswaardig goed, ik vind het heel bijzonder om te zien hoe goed zowel ouders als kinderen dat opgepakt hebben.”

Ook binnen het gebouw zijn maatregelen getroffen. Zo zijn er looproutes aangegeven, wordt er meermaals een moment genomen om de handen te wassen, is er desinfecterende spray om de tafels te reinigen en moeten kinderen voor ze naar de wc gaan netjes wachten tot deze vrij is, zodat er niet twee leerlingen tegelijk in het toiletblok zijn. “Wat we proberen te voorkomen is dat die cohorten kinderen elkaar kruisen. Dat is nog best een flinke logistieke operatie, gezien we dertien klassen hebben die iedere dag twee pauzes hebben. Met de pauzes betekent dat, dat er een groep aan de voorkant op een plein aan het spelen is en een andere klas tegelijkertijd aan de achterzijde van de gebouw buiten speelt. Dat was nog best even puzzelen, maar het lijkt erop dat het is gelukt.”

Gewone dingen
Volgens de directeur willen de kinderen vooral ‘zo gewoon mogelijk doen wat ze gewend zijn te doen op school’, omdat zij dat gemist hebben. “Ze hebben niet alleen hun vriendjes en vriendinnetjes gemist, maar ook de hele gewone dingen. Weer even lekker kunnen leren en werken zonder dat je kleine broertje je stoort. Het hele gewone naar school gaan en de veiligheid van elke dag, ik denk dat dat heel fijn is voor ze.”

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×