(Archieffoto: Japanmuseum Sieboldhuis).

Leiden houdt afstand: 'Bezoek Sieboldhuis wordt zelfs prettiger'

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

Wanneer ze weer open mogen, komen er maximaal tien bezoekers per half uur in het Japanmuseum Sieboldhuis Leiden; één van de kleinere exemplaren in het brede scala musea dat de stad rijk is. Dat betekent dat het Sieboldhuis maximaal 130 bezoekers per dag kan ontvangen. “Ik denk dat het voor de bezoeker van het museum zelfs prettiger wordt”, laat museumdirecteur Kris Schiermeier weten. “We hebben een ruime marge gehouden bij het maximum aantal gasten, dus treft de bezoeker een rustiger museum dan gewoonlijk. Eigenlijk mogen we iets meer bezoekers binnen hebben, maar we willen het gewoon zo veilig mogelijk doen.”


Verslaggever Rolf Eijgenraam ging in gesprek met museumdirecteur Kris Schiermeier.

Tijdsvak
De kaartjes die de bezoeker online heeft gekocht en zelf heeft uitgeprint, worden gescand zodat er geen contactmomenten zijn. Om de bezoekersstroom te reguleren, krijgen de bezoekers een tijdvak toegewezen op het moment dat ze een kaartje kopen. “Er zijn genoeg minder professionele musea voor wie het een stuk moeilijker is online reserveringen te regelen. Wij hebben het geluk dat wij gewend zijn aan zo’n online kaartverkoopsysteem. Dat komt met name doordat wij vaak gasten uit het buitenland ontvangen.” Verder worden de nodige hygiëne-maatregelen genomen, zo zijn bezoekers verplicht om hun handen te ontsmetten voordat zij het museum betreden, daarvoor staat bij de ingang ‘een grote pot gel met alcohol’.

Rekening opmaken
Het Japanmuseum Sieboldhuis Leiden moet het voor een groot deel van zelf gegenereerde inkomsten hebben, aangezien het museum in de afgelopen jaren flink heeft moeten inleveren wat betreft subsidies. De inkomsten uit entreekosten zullen een stuk lager liggen; waar er gewoonlijk in een druk weekend makkelijk vier- tot zeshonderd gasten zijn, ligt dat maximum nu op 130. Maar daar houdt de financiële schade volgens Schiermeier niet op: “Ook inkomsten uit de museumwinkel vallen voor een groot deel weg en activiteiten als workshops origami en Japans tekenen die normaal geld opleveren, mogen niet meer doorgaan.”

De museumdirecteur geeft aan dat zij hoopt dat de crisis het museum niet fataal wordt. “Het wordt lastig voor ons. Het ligt er echt aan hoe lang dit gaat duren. Aan het eind van het jaar kunnen we de rekening opmaken.” Schiermeier meldt dat zij druk bezig is sponsors binnen te halen, die hen ‘uit de brand willen helpen’. “Ik ben niet een type dat snel opgeeft. Natuurlijk, het wordt moeilijk, maar ik hoop dat we het allemaal overleven.”

Leidse regio
Het Sieboldhuis richt zich de komende tijd met name op bezoekers uit eigen regio. Daartoe is opgeroepen door de overheid; het is niet de bedoeling dat mensen stad en land afreizen voor een cultureel dagje uit. Met een posteractie in de stad en buurgemeenten voor de tentoonstelling ‘Neko’, over de kat in de Japanse kunst en cultuur, wil het museum de Leidenaar verleiden een kaartje te kopen.

De maatregelen zijn een hard gelag voor het museum, juist nu zij een groot succes hadden met de tentoonstelling, moesten de deuren dicht. “We hopen dat Leidenaren juist nu graag op bezoek komen en deze tentoonstelling bekijken. Juist ook om ons museum, dat toch altijd voor de nodige toeristen uit Japan en andere Aziatische landen zorgt, te steunen in deze tijden.”

Cultuur Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×