De raamposter die de SP actie ondersteunt.

SP Voorschoten roept op tot huurverhoging van nul procent

In een brief aan woningbouwvereniging De Sleutels en aan Woonzorg Nederland roept de SP in Voorschoten de corporaties op om de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli aanstaande achterwege te laten. “De huren in Voorschoten zijn al relatief erg hoog,” schrijft SP-fractievoorzitter Erik Maassen. “De betaalbaarheid van huren staat al jaren onder druk. En nu is daar ook nog de coronacrisis bijgekomen.”

Uit de Lokale Monitor Wonen, die Aedes, VNG en Woonbond jaarlijks publiceren, blijkt volgens de SP dat de sociale huren in Voorschoten erg hoog zijn. Maassen: “In het overzicht van hoogste huren staat Voorschoten al jaren in de nationale top 5, waarbij af en toe de tweede plaats wordt gehaald. De huur is gemiddeld 81 procent van de maximale huur, terwijl dat landelijk gezien 73 procent is. Huurders komen daardoor steeds meer in betaalbaarheidsproblemen. Meer dan 15 procent van de huurders in Voorschoten heeft een betaalrisico, terwijl dat percentage landelijk op 11,9 procent ligt.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met SP-fractievoorzitter Erik Maassen over de huurverhogingen

Huurbevriezing
Huurders hebben al voor 1 mei een huurverhogingsvoorstel ontvangen. De partij wil dat die voorstellen worden ingetrokken en begint samen met bezorgde huurders een actie met de slogan ‘0% is genoeg. Stop de huurverhoging’. Per 1 juli is een maximale huurverhoging van 5,1 procent tot 6,5 procent toegestaan. “Wij roepen alle verhuurders op om geen gebruik te maken van die wettelijke mogelijkheid,” zegt Maassen. “Die percentages zijn vastgesteld voordat de coronacrisis uitbrak. Veel mensen zijn hun werk kwijtgeraakt of hebben te maken met een flinke achteruitgang van hun inkomen. In deze omstandigheden roepen wij u op tot een huurbevriezing.”

De SP roept huurders op om de actie te ondersteunen door een poster achter hun raam te hangen. Huurders kunnen de actieposter bestellen via voorschoten@sp.nl of een petitie tekenen.

SP-afdelingen in andere plaatsen doen een soortgelijke oproep.

Politiek Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×