Binnen bij het Da Vincicollege staat alles op zijn kop in de transitie naar de anderhalvemetersamenleving. (Foto's: Rob van Dullemen).

Het nieuwe leren: geen tijd voor een zoen in het fietsenhok

Na weken speculeren kwam op dinsdag 19 mei het verlossende woord van het kabinet-Rutte, de middelbare scholen mogen na Pinksteren weer open. Maar met als extra voorwaarden dat het niet enkel mocht gaan om mentoruren en toetsen. Op het Da Vincicollege aan de Kagerstraat konden de klaarliggende plannen de vuilnisbak in.

Rector Annick Dezitter kan er een week later al wel een beetje om lachen als ze terugdenkt aan de tsunami aan appjes en mailtjes die vervolgens rondgingen. “We kwamen die woensdagochtend bij elkaar op school bijeen en konden opnieuw beginnen.” Na de Hemelvaartsvakantie die deels werd opgeofferd aan het schaven aan een nieuw lesmodel, kwam er maandag figuurlijk witte rook uit de schoorsteen. “Dat hebben we de afgelopen dagen gedeeld met de collega’s, de medezeggenschapsraad en de ouders en de leerlingen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met rector Annick Dezitter van het Da Vincicollege Kagerstraat.

Woensdag 3 juni is de vuurdoop van het nieuwe hybride stelsel. “Wij hadden eigenlijk honderd procent willen inzetten op online lesgeven. We hebben de afgelopen weken middels een enquête gevraagd naar de ervaringen van leerlingen en docenten en de tevredenheid was groot.” Maar het kabinet wil dat de scholen fysiek onderwijs gaan geven. “Vanaf volgende week zullen er elke dag vier klassen op school kunnen komen. We kunnen hooguit per lokaal acht leerlingen kwijt, dus de meeste klassen worden in vieren gesplitst.” De school beschikt ook over een paar lokalen die samengevoegd kunnen worden door de flexibele wanden er tussenuit te halen. “Daar kunnen we dan meer leerlingen gezamenlijk les laten volgen.”

Eén dagdeel per week
Elke leerling krijgt dus per week een dagdeel les, bestaande uit een mentoruur, twee uur vakles en een uur lichamelijke opvoeding op het sportcomplex van voetbalvereniging Lugdunum. Na de gym gaan de leerlingen naar huis. Er zijn geen pauzes, de leerlingen worden ’s ochtends onder begeleiding de school binnengeloodst en ook na school weer direct naar buiten gebracht. Tijd om in het fietsenhok de anderhalve meter afstand te trotseren voor een zoen zit er niet in voor de leerlingen. “Dat moet dan op de openbare weg gebeuren”, zegt Dezitter, “dan valt het buiten mijn verantwoordelijkheid.”

Overgaan of zittenblijven
De normen voor overgaan zijn al in een vroeg stadium van de coronacrisis met de ouders en leerlingen gedeeld. “Je kunt drie periodes onderscheiden. In de eerste twee periodes hebben ze cijfers gehaald en in de coronaperiode, van alle drie zijn een soort foto’s gemaakt en die leggen we langs onze normeringen. Wie duidelijke plussen heeft, is geen probleem. Bij andere leerlingen gaan we individueel kijken wat de mogelijkheden zijn. Samen met de ouders ook. En in de praktijk komen we daar bijna altijd uit.”

Diplomafeestje
De eindexamenkandidaten krijgen op donderdag 4 juni allemaal een telefoontje om te melden of ze geslaagd zijn of niet. “Sommige leerlingen kunnen in het systeem al zien hoe ze ervoor staan, anderen hebben deze week nog een herkansing gedaan. Aan een passend afscheidsfeest voor de examenleerlingen wordt nog gewerkt. “Het zal rond 8 juli gebeuren, we houden het nog even geheim wat er precies gaat gebeuren. Maar we gaan wel een leuk feestje verzinnen, dat hebben onze examenleerlingen wel verdiend. Zij zijn op 13 maart de school uitgewandeld zonder te weten dat ze niet meer terug zouden komen. We willen die vijf, zes jaar dat leerlingen hier op school hebben gezeten wel goed afsluiten.”

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×