Huize Bijdorp krijgt nieuwe bestemming

Het landgoed van Huize Bijdorp in Voorschoten krijgt een nieuwe bestemming. De leden van de kloostergemeenschap hebben een hoge gemiddelde leeftijd en er worden geen nieuwe leden meer aangenomen. Daarmee nadert de Congregatie na meer dan 140 jaar zijn voltooiing. De zusters van Huize Bijdorp werken daarom samen met de gemeente aan de herontwikkeling van het landgoed. Het behoud van de groene omgeving en de maatschappelijk invulling is voor de bewoners van Huize Bijdorp van groot belang. Om dat te verwezenlijken zijn er wel extra kostendragers nodig.

Wat er precies met het landgoed gaat gebeuren moet nog worden bepaald. De gemeente heeft samen met betrokkenen gewerkt aan een zogenaamde ID en spelregelkaart. In de ID-kaart staan de kernwaarden waar Huize Bijdorp in de toekomst aan moet voldoen. In de spelregelkaart is aangegeven welke waarden van het landgoed worden behouden, versterkt en ontwikkeld. Daarnaast geeft de spelregelkaart aan welke functies gewenst zijn voor bebouwing van het landgoed. Geld voor de instandhouding van de buitenplaats wordt namelijk gerealiseerd met het bouwen van woningen. Het is verder de bedoeling dat het landgoed wordt opengesteld voor inwoners van Voorschoten.

Vanuit de raad waren zorgen over woningen en behoud van het groen. “We willen het groen in en om Voorschoten zoveel mogelijk behouden. Dit betekent dat er nog goed naar de plannen van Huize Bijdorp gekeken moet worden, wil de herontwikkeling kans van slagen hebben”, schrijft coalitiepartij GroenLinks op zijn Facebookpagina. Voor het CDA is het van belang dat het college van burgemeester en wethouders ruimte krijgt om de plannen verder te ontwikkelen. “Daarbij moet er oog zijn voor belangrijke waarden als cultuur, natuur, biotoop en zingeving”, zegt CDA-raadslid Cees Bremmer.

Quarantaine
Momenteel zitten de bewoners in quarantaine op hun eigen kamer door de uitbraak van het coronavirus. Het virus heeft in minder dan twee weken het leven geëist van twee zusters, één pater en één burgerbewoner. Algemeen overste Regina Plat schrijft in een brief aan de Voorschotense gemeenteraad dat de tijd dringt en te hopen op snelle besluitvorming. Wethouder Marcel Cramwinckel liet weten in het najaar met preciezere voorstellen voor de toekomst van Huize Bijdorp. Het definitieve besluit over de nieuwe bestemmingen moet in 2022 genomen zijn.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×