In het klooster Huize Bijdorp zijn al vijf bewoners overleden aan COVID-19. (Foto: Chris de Waard).

Coronaziekte COVID-19 eist vijfde slachtoffer in Voorschotens klooster

Nadat eerder deze week al duidelijk werd dat in het Voorschotense Huize Bijdorp vier bewoners zijn overleden aan COVID-19, is er opnieuw een sterfgeval te betreuren in het kloosterverzorgingshuis aan de Veurseweg. Dat bevestigt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot aan Sleutelstad.

“Ik leef zeer mee met hun families en de mede-bewoners van het verzorgingshuis. Wat een onvoorstelbaar verdriet. Sterkte voor alle betrokkenen”, aldus Aptroot. In het klooster is Marente verantwoordelijk voor het leveren van zorg aan de hoogbejaarde bewoners. De gemiddelde leeftijd van de bewoners van het klooster is bijna 88 jaar.

De bewoners van Oud Bijdorp behoren tot de ‘Congregatie van de H. Catharina van Siena zusters Dominicanessen van Voorschoten’. De congregatie werd ruim 175 jaar geleden gesticht. In 1837 zijn de zusters Pinkers zich in gaan zetten voor arme kinderen, wezen en ouderen. Al snel sloten jonge vrouwen zich bij deze beweging aan. In 1841 werd deze gemeenschap een zelfstandige Congregatie die de spiritualiteit van Dominicus volgt.

Burgemeester leeft mee
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond besteedde waarnemend Aptroot al aandacht aan de situatie bij Oud Bijdorp door zijn medeleven te uiten: “Alle bewoners zitten in quarantaine in hun eigen kamer en mogen die niet verlaten. Daarmee wordt geprobeerd het virus in te dammen. Het is een erg treurige situatie.”

Maatschappij Voorschoten Coronacrisis Huize Bijdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×