Een plekje aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp kost 7002 euro. (Foto: J.P. Kranenburg).

Bijna nergens is begraven duurder dan in Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp heeft de op een na duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1694 begraafplaatsen en 106 crematoria. Een plekje aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp kost 7002 euro. Dit is een optelsom van de begraafkosten, de vergunning voor het grafmonument, het grafrecht en het algemeen onderhoud.

Alleen in de stad Groningen is een nog duurdere begraafplaats te vinden, meldt mediapartner Omroep West. Een particulier eenpersoonsgraf op begraafplaats Esserveld kost namelijk 8072 euro. Dat is elf procent meer dan in 2019.

De gemiddelde grafkosten in Zuid-Holland komen uit op 4060 euro. Daarmee is onze provincie de duurste van Nederland. In de top tien van gemeenten met de goedkoopste grafrechten staat geen enkele gemeente uit onze regio.

‘Niet helder hoe prijsstijgingen tot stand komen’
De gemiddelde kosten voor een particulier eenpersoonsgraf in Nederland bedragen 2949 euro. Vorig jaar was dit nog 2855 euro. Een crematie, zonder dienst, kost gemiddeld 684 euro. In Zuid-Holland is dit 669 euro. Een crematie met dienst kost 1330 euro.

“Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kunnen afwijken en niet helder is hoe die tot stand komen”, zegt directeur Quinten Fraai van Monuta. “Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen.” De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.

Economie Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×