Parazwemster Jonne Moleman krijgt cheque voor nieuwe rolstoel uitgereikt door Femke Dekker en Marcel Verburg in de studio van Sleutelstad. (Foto: Gerry van Bakel.)

Nieuwe rolstoel voor parazwemster na succesvolle inzamelingsactie

Parazwemster Jonne Moleman krijgt een nieuwe rolstoel. Een inzamelingsactie door voormalig toproeister Femke Dekker leverde een bedrag van bijna zesduizend euro op. Dat is een opsteker voor de zwemster, waarvoor 2020 de boeken in zal gaan als het jaar dat niet doorging: geen kampioenschappen, geen titels en geen Olympische Spelen.

Jonne Moleman is een doorbijter die niet van stil zitten houdt. De afgelopen maanden trainde ze zo goed en zo kwaad als het kon toch door. In de zaal, op de weg in een handbike en in een veredelde badkuip met een elastiek om haar middel om het watergevoel een beetje te behouden. Sinds een paar weken kan ze weer in het zwembad terecht. “Ik heb wel wat ingeleverd in kracht en techniek, mijn echte watergevoel was toch een beetje weg. Het gaat wel goed. Maar ik moet alles wel weer oppakken. Zoals na elke vakantie, maar meestal ga ik dan twee weken maximaal.”


VIDEO: Jonne Moleman wordt tijdens de live-uitzending van Nieuws071 verrast met de cheque

‘Geraakt door verhaal’
Femke Dekker ontmoette Jonne Moleman een paar jaar geleden voor het eerst en werd geraakt door haar verhaal. “Toen ik haar weer zag dit jaar tijdens het Leidse sportgala kwamen we te spreken over haar rolstoel en het was duidelijk dat ze een nieuwe nodig had. Ik weet dat je als topsporter veel zelf moet investeren. Ik kan haar niet helpen in het water om sneller te zwemmen. Maar ik dacht ik kan wel zorgen dat ze een betere rolstoel krijgt, die haar beter ondersteunt.” De huidige rolstoel is aardig versleten, met een doorzakkend kussen en een rugleuning die nauwelijks nog ondersteuning biedt.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jonne Moleman, Femke Dekker en Marcel Verburg.

De weg naar Tokio is nog lang. Eerst moet het classificatietraject worden afgelegd, waarin wordt bepaald in welke klasse Moleman mag uitkomen en dat heeft te maken met de zwaarte van haar fysieke beperking. Daarna volgen dan de Olympische kwalificatietoernooien. Maar wanneer die precies gaan plaatsvinden kan niemand nog zeggen. Jonne Moleman probeert zoveel mogelijk meters te maken in het zwembad. “We zijn nog niet helemaal terug op het oude aantal trainingsuren. Maar ik ben allang blij dat ik weer het zwembad in mag.”

Gulle gevers
De cheque die Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden, en topsportambassadeur Femke Dekker kwamen uitreiken aan Moleman maakte haar sprakeloos.  Naast Dekker en Verburg waren er andere gulle gevers zoals: Wim Rijsbergen, Gerard van den Berg, Wim de Leeuw, Apek Administratiekantoor,  Henriette van Baaten, Topsport Leiden, Stichting Leiden Road Runnersfonds en Reanne van Kleef. Het duurt nog even voordat de nieuwe rolstoel er zal zijn. Maar dan kan Moleman ook buiten het zwembad weer vooruit.

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×