Erfgoed Leiden wil samen geschiedenis schrijven over corona

Erfgoed Leiden en Omstreken bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van het coronavirus. De organisatie wil de geschiedenis van corona nu alvast vastleggen. Daarvoor vraagt het de hulp van inwoners uit de stad en de regio.

Voor het corona-archief is Erfgoed Leiden en omstreken op zoek naar materiaal over opmerkelijke en bijzondere momenten vanaf half maart 2020. Dit materiaal kan digitaal worden aangeleverd via de website.

Geschiedenis schrijven
“We willen deze periode vastleggen. Hoe voelde het, hoe klonk het en hoe smaakte het?”, zegt Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden. De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van de terrassen langs de Nieuwe Rijn, de mensenmassa in de Haarlemmerstraat en de markt op een andere locatie. Daarnaast zijn sociale initiatieven ontstaan met grote samenhorigheid om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd en pamfletten opgehangen in winkels. Deze informatie is het bewaren waard, vindt Erfgoed Leiden, het vormt de herinnering voor later.


Nieuws071-presentator Melle Tuik in gesprek met Cor de Graaf, adjunct-directeur Erfgoed Leiden en Omstreken over corona-archief.

Inwoners van Leiden kunnen alles aanleveren dat een beeld geeft van de invloed van het coronavirus op het dagelijks leven. Denk aan foto’s van informatieborden, spreuken op straat, filmpjes van solidariteitsacties en zelfs dagboeken.

Inleveren materiaal
Erfgoed Leiden stelt een paar eisen aan het insturen van materiaal. Zo is het belangrijk om te beschrijven wat er te zien is op de foto, film of ander materiaal en te benoemen waar en wanneer dit is geweest. Zo kan Erfgoed Leiden een goed archief aanleggen.

 

Cultuur Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×