(Foto: Reddingsbrigade Leiden).

Leidse Reddingsbrigade valt buiten de financiële boot

De Leidse Reddingsbrigade dreigt in de problemen te komen door het verbod op evenementen tot 1 september. De vrijwilligers vervullen tijdens evenementen op en nabij het water een sleutelrol bij de veiligheid; het merendeel hiervan vindt plaats in het voorjaar en in de zomer. Door het wegvallen van deze evenementen verliest de brigade een belangrijke inkomstenbron.

Gemiddeld bewaakt de Leidse Reddingsbrigade twintig evenementen per jaar. Met het wegvallen van de evenementen loopt de brigade een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis. Dit geld is noodzakelijk om te kunnen investeren in onder andere opleidingen en kostbare reddingsboten, redvesten en droogpakken.

TOGS: Tegemoetkoming schade COVID-19
Door een ‘verkeerde’ registratie bij de Kamer van Koophandel komt de brigade niet in aanmerking voor de TOGS-regeling, die bedrijven in problemen moet helpen. Veel reddingsbrigades, waaronder de Leidse, staan bij de KvK in geschreven onder de Standaard Bedrijfsindeling (SBI)-code ‘Overige ideële organisaties’. Brigades die staan ingeschreven onder de SBI-code ‘Zwem- en onderwatersport’ kunnen wel aanspraak maken op de TOGS-regeling. Jeffery Veldt van de Leidse Reddingsbrigade zegt het jammer te vinden dat de regeling niet ruimer wordt toegepast: “Het snel nog veranderen van code heeft geen zin omdat we dat medio maart, net na de uitbraak van het coronavirus hadden moeten doen”.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jeffrey Veldt, penningmeester Leidse Reddingbrigade.

Veldt heeft alle evenementen uit de agenda van dit jaar geschrapt. De zwemlessen die de brigade verzorgt zijn weer langzaam opgestart. “Dat is nog beperkt want we delen de schaarse zwembadcapaciteit met andere zwemverenigingen. Maar de lessen voor het ABC-diploma en de lifeguardtrainingen worden weer gegeven”. Om kosten te besparen zijn alle investeringen in nieuw materiaal uitgesteld. “Maar de kosten voor onderhoud en de keuring van materiaal gaan gewoon door”, benadrukt Veldt, die nog hoop heeft op een bijdrage van het Rijk waarmee het huren van zwembaden tijdelijk wordt compenseert.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×