ASC verhuisde in 2017 naar Sportpark Overveer. (Archieffoto: Chris de Waard).

Onvrede over 'enorme fout' rond kunstgras ASC, Oegstgeest wil onderzoek

De gemeenteraad van Oegstgeest is niet te spreken over de fout die is gemaakt in het bestemmingsplan voor de Overveerpolder. Naast dat duidelijk moet worden hoe een verbod op kunstgras in het gebied verkeerd kon worden opgeschreven, moet een onderzoek ook duidelijk maken of er vergelijkbare fouten in andere bestemmingsplannen zijn gemaakt. Wethouder Peter Glasbeek komt binnenkort met een voorstel voor zo’n onderzoek.

De mededeling dat voetbal- en cricketvereniging ASC – ondanks een jarenlang bevochten verbod – toch kunstgras mag aanleggen, leverde de raadsleden de nodige hoofdpijn op, bleek dinsdagavond tijdens een ingelaste commissievergadering. “Dit had niet mogen gebeuren”, zegt VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren over de ‘enorme fout’ in het bestemmingsplan. “We moeten er vanuit kunnen gaan dat het college ons betrouwbare bestemmingsplannen voorschotelt”, vindt coalitiegenoot Progressief Oegstgeest (PrO). Ook Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) was ‘onaangenaam verrast door de gang van zaken’.

“Het was voor iedereen duidelijk dat er geen kunstgras zou komen”, herhaalt Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) nog maar eens de afspraak die in 2009 over de verhuizing naar de Overveerpolder werd gemaakt. Dat weet ook Eibertjan van Blitterswijk (CDA) nog wel, die zich de volle raadzalen herinnert toen er in die jaren over kunstgras in de polder werd gesproken. “Het hield de gemoederen echt enorm bezig.” Dat een juridische fout aan die discussie dan abrupt een einde zou maken, brengt de geloofwaardigheid van de gemeenteraad in gevaar, vindt Elfred Bus (D66). “Als we kunstgras nu zonder meer toestaan, dan zijn er alleen maar verliezers.”

Verontrustend
De twee aanwezige wethouders konden niet anders dan het ongenoegen hardop onderschrijven. “Het is een verontrustend verschijnsel dat we veel fouten halen uit oude bestemmingsplannen”, beaamt Peter Glasbeek het gevoel van de raad. Op aangeven van PrO zegde Glasbeek toe dat hij snel van start wil gaan met een onderzoek naar de gang van zaken. De VVD vroeg ook nog of vergelijkbare fouten in andere bestemmingsplannen zo snel mogelijk kunnen worden gerepareerd, maar zover wil de wethouder niet gaan. Wel zegde hij toe dat er inmiddels vooraf meer juridisch advies wordt ingewonnen als er een nieuw bestemmingsplan wordt vastgesteld. Zo moeten vergelijkbare problemen in de toekomst worden voorkomen.

De centrale vraag is nu of de fout in de Overveerpolder snel gerepareerd moet worden. Ja, vindt D66. “Volgens mij moeten we streven naar een bestemmingsplan dat klopt.” Fractievoorzitter Bus ziet, net als een meerderheid van de raad, meer in een inhoudelijke discussie over het eventueel toestaan van kunstgras, dan in het aanleggen ervan op basis van een fout waarvan iedereen weet dat het anders was bedoeld. Alleen VVD en CDA vinden dat je een fout door de gemeente niet zomaar moet rechtzetten. “Sommige vormfouten kun je niet met goed fatsoen redden zonder andere partijen te benadelen”, aldus Van Blitterswijk. “In het belang van een betrouwbare overheid moet je er soms mee leven.”

Discussie over de inhoud
Wethouder Jan Nieuwenhuis zou het gesprek, dat toch vooral over de nu te kiezen procedure ging, graag voeren over de onderliggende vraag: staat de gemeenteraad inmiddels wel achter het toestaan van kunstgras in het gebied? Om het daarover te hebben krijgen de raadsleden de komende weken nog meer informatie om zich in de kwestie te kunnen verdiepen. Daarbij gaat het onder meer over de ledencijfers van ASC, hoe andere sportclubs in het dorp ervoor staan en over de situatie van vleermuizen in het gebied. VVD en CDA lieten alvast doorschemeren de twee kunstgrasvelden wel te zien zitten, al was het maar omdat FC Oegstgeest ook kunstgrasvelden heeft en sportclubs gelijk moeten worden behandeld.

Oegstgeest Politiek Sport ASC Kunstgras


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×