Werkzaamheden bij Sportpark Overveer (Foto: Charlotte Povel).

ASC begonnen met aanleg kunstgrasvelden in ecologische zone

Voetbal- en cricketvereniging Ajax Sportman Combinatie (ASC) uit Oegstgeest laat er geen gras over groeien. Kort nadat de kortgedingrechter de vereniging groen licht gaf om twee van de vier grasvelden bij Sportpark Overveer te vervangen door kunstgras, zijn de werkzaamheden gestart.

De kortgedingrechter wees de bezwaren van een buurtbewoner, de Bomenbond en de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) tegen het verlenen van een vergunning op 12 januari van de hand. Eerder moest de wethouder aan de gemeente al melden dat er procedurele fouten waren gemaakt, waardoor de aanleg van kunstgras niet voorkomen kon worden. Twee dagen na de rechterlijke uitspraak tekende ASC een contract met CSC Sport voor de aanleg van twee kunstgrasvelden, die ijs en weder dienende vanaf 1 april bespeeld kunnen worden.

Dat de vereniging meteen werk maakt van de verleende vergunning, komt doordat er meerdere dingen gunstig samenvallen. “De huidige sportluwe winterperiode en de coronacrisis maken dit een ideaal moment voor de aanlegwerkzaamheden omdat de impact op wedstrijd- en trainingsschema’s minimaal is”, vat ASC-voorzitter Mark Melzer het samen.

Normaliter wordt er bij ASC het hele jaar door voetbal en cricket gespeeld en de hoop is dat dat vanaf het voorjaar weer enigszins mogelijk is. “Wij streven ernaar de accommodatie in april op orde te hebben”, aldus Melzer. “ASC heeft kunstgras hard nodig om de trainingen en wedstrijden van onze ruim zeventig elftallen af te werken, zonder de velden kapot te maken en zonder afgelastingen.”

Door de aanleg van de twee kunstgrasvelden worden de twee natuurgrasvelden bovendien behoorlijk ontlast omdat die dan vooral voor wedstrijden gebruikt worden. De natuurgrasvelden blijven daardoor dus mooier en beter bespeelbaar.

Natuurgras versus kunstgras
ASC is de enige voetbalvereniging in Oegstgeest die nog niet over een kunstgrasveld beschikt. Met deze ontwikkeling zou de vereniging letterlijk en figuurlijk op een gelijk speelveld komen, wat de vereniging in staat stelt meer leden te kunnen werven. Kunstgrasvelden hebben namelijk significante voordelen ten opzichte van grasvelden. Zo zijn zij intensiever en in alle seizoenen bespeelbaar, vergen ze minder onderhoud en hoeven activiteiten niet afgelast te worden omdat het gras moet bijgroeien.

Toch is niet iedereen enthousiast over de kunstgrasplannen. Sportpark Overveer maakt deel uit van een ecologische zone die allerlei fauna herbergt wanneer er niet gesport wordt. De aanleg van kunstgrasvelden werkt natuurlijke groei tegen en verdrijft vogels uit het gebied, verdedigden de tegenstanders hun argumenten bij de rechter.

Natuurcompensatie
Maar ASC heeft wel goed nieuws voor natuurbeschermers, legt de voorzitter uit. ASC kwam uit eigen beweging met een plan om de natuurwaarde van Sportpark Overveer intact te houden en ter compensatie onder andere nieuw groen rondom het terrein te planten en vleermuiskasten neer te zetten. Bovendien worden de kunstgrasvelden niet met het beruchte rubbergranulaat, maar met milieuvriendelijkere kurk bestrooid.

De bomen voor natuurcompensatie liggen al klaar. (Foto: Charlotte Povel).

Overmoed?
Nu al beginnen met de aanleg van kunstgras is echter niet zonder risico. De Bomenbond, SBDO en de buurtbewoner wachten nog op een definitief oordeel van de rechter, dus de kans bestaat dat de rechter de vergunning alsnog nietig verklaart.

Het bestuur van ASC heeft het risico dat in een latere juridische procedure alsnog wordt beslist dat de vergunning hersteld of aangepast moet worden, afgewogen tegen het risico om drie of vier jaar lang leden teleur te stellen. “Het gaat dus niet om even wachten, maar om nu aanleggen of jaren uitstel en afgelastingen voordat de vergunning helemaal onherroepelijk is”, aldus Melzer. “We hebben de afgewogen beslissing genomen om voor de eerste optie te kiezen. Je moet schaatsen als er ijs ligt.”

Mocht de vergunning uiteindelijk alsnog nietig verklaard worden, dan moet ASC de kunstgrasvelden weer vervangen door natuurgrasvelden.

Advertentie

Oegstgeest Sport ASC Kunstgras


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×